Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 4-5 tojás
- 1 csipet só
- ½ - 1 dl víz
- 20 dkg gríz
- 2-3 ek. olaj
- 2 ek. zsír
- só
- porcukor
- lekvár
Elkészítés:
A lisztből, tojásból kevés sóval és annyi vízzel, amennyit felvesz középkemény tésztát gyúrunk. Mindig csak egy kevéske vizet adjunk hozzá.
Késsel 5-6 cm széles csíkokra vágjuk, majd egymásra rakva keskeny csíkokra szabdaljuk.
Ezután a deszkán ujjunkkal szétrázzuk a tésztát, hogy nehogy összeragadjon.
Bő vízben kifőzzük, majd leszűrjük a tésztát.
A friss tészta nagyon hamar kész lesz.
Nem kell nagyon szétfőzni. Akkor jó, ha bele lehet harapni. ( al dente…)
Lecsöpögtetjük a tésztát és jóféle házi zsírral összekeverjük.
Kicsit megsózzuk.
Közben egy teflon serpenyőben az olajon lassú tűzön megpirítjuk a grízt.
Kevergessük végig, mert nagyon hamar odaég.
Amikor szép világosbarna lett, akkor 2-3 ek. vízet adunk hozzá és 1-2 percig tovább pirítjuk, amíg a gríz megduzzad.
Ekkor hozzáadjuk a tésztát és jól összekeverjük.
Megkóstoljuk és, ha szükséges, még sózzuk.
Akkor jó, ha érezni rajta a só ízét is.
Tálaláskor porcukorral szórjuk meg és baracklekvárral kínáljuk.
Természetesen készen kapható tésztából is elkészíthetjük, de legalább egyszer próbáljuk ki, hogy milyen íze van a házi tésztának.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.