Hozzávalók:
- 1,5 kg marha leveshús / szegy, lábszár, nyak, rostélyos, oldalas
- 6-8 db marha velős csont
- 1 db vöröshagyma
- 2-3 cikk fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 10 szem feketebors
- 1 pici erős paprika
- 1 csipet sáfrány
- 1 pici reszelt szerecsendió
- 8 szál sárgarépa
- 6 szál fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- kis csokor petrezselyemzöld
- néhány szál zeller
- 1 kisebb karalábé
- 1 közepes fej kelkáposzta
- só
- 1 tk. ételízesítő
Elkészítés:
A húsokat megmossuk, leszedjük róla a felesleges inakat, faggyút.
Beletesszük a nagy levesfőző fazekunkba és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje majd a belekerülő zöldségeket is.
Később már nem tehetünk hozzá vizet.
Most a velős csontok két végét jól megsózzuk, tenyerünkkel bele is nyomjuk, így engedjük bele a vízbe. A só miatt a velő nem fog kifolyni a csontból.
Felforraljuk nagy lángon a levest.
Most a velős csontok két végét jól megsózzuk, tenyerünkkel bele is nyomjuk, így engedjük bele a vízbe. A só miatt a velő nem fog kifolyni a csontból.
Felforraljuk nagy lángon a levest.
Vigyázzunk, mert ilyenkor szokott kifutni a habja!
Majd takarékra tesszük.
Bugyogjon csak több órán keresztül. Nem kell leszedni a habját, ezt majd szépen elfővi.
Amikor már főtt vagy egy órát, akkor megsózzuk, belerakjuk, a vöröshagymát, a fokhagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, és a fűszereket: a feketeborsot, az erős paprikát, a sáfrányt és a szerecsendiót.
Ha nem elég intenzív a leves íze, akkor utánasózzuk és ételízesítővel erősítünk rajta.
Ha már a kés könnyen átmegy a húson, akkor kész van.
10 percet állni hagyjuk, majd kiszedegetjük a zöldséget, húst, a csontokat és szűrőn átszűrjük a levest.
Mindig külön tálban tegyük hűtőbe, mert így nem romlik meg olyan könnyen.
A velős csontból a velőt kiütögetjük és forró pirítós kenyéren megsózva, borsozva előételnek feltálaljuk.
Cérnametélttel, csigatésztával, kiskockával tálaljuk.
A velős csontból a velőt kiütögetjük és forró pirítós kenyéren megsózva, borsozva előételnek feltálaljuk.
Cérnametélttel, csigatésztával, kiskockával tálaljuk.
A főtt húst külön fogásként lehet enni ketchuppel, ecetes tormával vagy paradicsom vagy kapor mártással.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.