Hozzávalók:
Elkészítés:
Mindig pácolt és füstölt, tradicionális sonkát vegyünk.
A gyors pácolásúak ugyan szebbek, élénkebb színűek, de az igazi a jól megfüstölt, sötétbarna színű, békebeli sonka.
Ezen belül lehet nagy parasztsonka, kötözött sonka vagy lapocka, tarja vagy kis csülök - ez már ízlés dolga.
A sonkát elkészítés előtt legalább egy fél napra, vagy egy éjszakára hideg vízbe tesszük, hogy a só kiázzon belőle.Ezt a vizet leöntjük a sonkáról.
Azután már csak annyi dolgunk van, hogy a sonkát egy nagy fazékba tegyük és annyi vizet öntsünk rá, amennyi ellepi.
Hozzáadjuk a hagymát, a szemes borsot, a boróka bogyót, a babérlevelet és az erős paprikát és csendesen zubogó vízben, fedő alatt puhára főzzük.
Ha a kés könnyen keresztüldöfi, akkor készen van.
Lezárjuk a gázt és hideg helyen hagyjuk kihűlni.
Nem vesszük ki a sonkát, mert akkor kiszárad.
Ha teljesen kihűlt, akkor a sonkát lecsöpögtetjük, a kötözött sonkáról lefejtjük a hálót, majd tálra rakjuk.
Ecetes reszelt tormával kínáljuk.
- 1 db sonka
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 db babérlevél
- 10-20 db szemes fekete bors
- 10 db boróka bogyó
- 1 db csípős chili paprika
Elkészítés:
Mindig pácolt és füstölt, tradicionális sonkát vegyünk.
A gyors pácolásúak ugyan szebbek, élénkebb színűek, de az igazi a jól megfüstölt, sötétbarna színű, békebeli sonka.
Ezen belül lehet nagy parasztsonka, kötözött sonka vagy lapocka, tarja vagy kis csülök - ez már ízlés dolga.
A sonkát elkészítés előtt legalább egy fél napra, vagy egy éjszakára hideg vízbe tesszük, hogy a só kiázzon belőle.Ezt a vizet leöntjük a sonkáról.
Azután már csak annyi dolgunk van, hogy a sonkát egy nagy fazékba tegyük és annyi vizet öntsünk rá, amennyi ellepi.
Hozzáadjuk a hagymát, a szemes borsot, a boróka bogyót, a babérlevelet és az erős paprikát és csendesen zubogó vízben, fedő alatt puhára főzzük.
Ha a kés könnyen keresztüldöfi, akkor készen van.
Lezárjuk a gázt és hideg helyen hagyjuk kihűlni.
Nem vesszük ki a sonkát, mert akkor kiszárad.
Ha teljesen kihűlt, akkor a sonkát lecsöpögtetjük, a kötözött sonkáról lefejtjük a hálót, majd tálra rakjuk.
Ecetes reszelt tormával kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.