Hozzávalók:
Elkészítés:
Elkészítjük a tölteléket:
A darált húst egy tálba tesszük. Legjobb, ha sertés és pulyka, netán borjú húst veszünk vegyesen.
A gerslit meleg víz alatt néhányszor átöblítjük, majd vízzel felöntve egy kis fazékban felforraljuk.
Levesszük a tűzről és szűrőkanálban hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük és a darált hússal összekeverjük.
Egy fej hagymát apró kockákra vágunk és az olajon üvegesre pároljuk.
Beletesszük a sót, borsot, pritamin paprikát és a tűzről levéve belekeverjük a piros fűszerpaprikát.
Összekeverjük a gerslis hússal.
Megkóstoljuk, ha kell, adunk még hozzá sót, borsot.
Belekeverünk egy egész tojást. Nem kell több, mert akkor kemény lesz a töltelék.
A káposztalapuk torzsáját kivágjuk és a nagyobb levelet kettévágjuk.
A levelet a tenyerünkre fektetjük és rakunk a hozzánk közelebb lévő szélüknél egy adag 1-2 evőkanálnyi tölteléket.
Hajtunk egyet a káposztán, majd kétoldalt behajtjuk a szélüket és így folytatjuk a tekerést.
Ha kész a két végét kicsit benyomjuk az ujjunkkal.
Ne tekerjük nagyon szorosra, mert a gersli még meg fog duzzadni.
Egy nagy fazék aljára lerakunk füstölt szalonna bőrét.
Erre tesszük a savanyú káposzta egyharmadát. Vizet öntünk rá.
Sorban lerakjuk a töltelékek felét.
Teszünk bele babérlevelet, a csípős paprikát, a fokhagymát felszeletelve és a füstölt húst, ami lehet sonka, oldalas vagy csülök is, de egy darabka füstölt kolbász is megteszi.
Rátesszük a 2. adag savanyú káposztát.
Ha kevés a szálas káposzta, akkor beletehetjük a maradék laput is apróra vágva.
Egy-két marék nyers fejes káposztát is teszünk bele.
Felöntjük vízzel.
Közbe szórhatunk egy-egy marék gerslit is.
Beletesszük a maradék töltelékeket és végül a maradék káposztát is.
Ráöntjük a paradicsomlét, rákarikázzuk a 2. hagymát, ha maradt még, rászórjuk a gerslit és annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje.
Fedőt teszünk rá, de ne fedjük be teljesen.
Figyeljünk, mert, ha felforr, hajlamos kifutni.
Kis lángon főzzük 2-3 órát.
Hagyjuk pöfögni takarék lángon.
Rizzsel is elkészíthetjük, de a Nagyi mindig gerslivel csinálta, ez szaftosabb és ruganyosabb, mint a rizs.
Érdemes dupla adagból készíteni, mert nagyszerűen fagyasztható.
Tejföllel kínáljuk.
- 1 kg darált hús
- 25 dkg gersli
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 10-12 savanyított káposzta lapu
- füstölt hús vagy darabka kolbász
- 3-4 db babérlevél
- darabka szalonnabőr
- 1 tojás
- piros fűszerpaprika
- 2 ek pritamin paprika
- 1-2 dl paradicsomlé
- 1+1 fej vöröshagyma
- 2-3 cikk fokhagyma
- 2 ek olaj
- só
- bors
- tejföl
Elkészítés:
Elkészítjük a tölteléket:
A darált húst egy tálba tesszük. Legjobb, ha sertés és pulyka, netán borjú húst veszünk vegyesen.
A gerslit meleg víz alatt néhányszor átöblítjük, majd vízzel felöntve egy kis fazékban felforraljuk.
Levesszük a tűzről és szűrőkanálban hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük és a darált hússal összekeverjük.
Egy fej hagymát apró kockákra vágunk és az olajon üvegesre pároljuk.
Beletesszük a sót, borsot, pritamin paprikát és a tűzről levéve belekeverjük a piros fűszerpaprikát.
Összekeverjük a gerslis hússal.
Megkóstoljuk, ha kell, adunk még hozzá sót, borsot.
Belekeverünk egy egész tojást. Nem kell több, mert akkor kemény lesz a töltelék.
A levelet a tenyerünkre fektetjük és rakunk a hozzánk közelebb lévő szélüknél egy adag 1-2 evőkanálnyi tölteléket.
Hajtunk egyet a káposztán, majd kétoldalt behajtjuk a szélüket és így folytatjuk a tekerést.
Ha kész a két végét kicsit benyomjuk az ujjunkkal.
Ne tekerjük nagyon szorosra, mert a gersli még meg fog duzzadni.
Egy nagy fazék aljára lerakunk füstölt szalonna bőrét.
Erre tesszük a savanyú káposzta egyharmadát. Vizet öntünk rá.
Sorban lerakjuk a töltelékek felét.
Teszünk bele babérlevelet, a csípős paprikát, a fokhagymát felszeletelve és a füstölt húst, ami lehet sonka, oldalas vagy csülök is, de egy darabka füstölt kolbász is megteszi.
Rátesszük a 2. adag savanyú káposztát.
Ha kevés a szálas káposzta, akkor beletehetjük a maradék laput is apróra vágva.
Egy-két marék nyers fejes káposztát is teszünk bele.
Felöntjük vízzel.
Közbe szórhatunk egy-egy marék gerslit is.
Beletesszük a maradék töltelékeket és végül a maradék káposztát is.
Ráöntjük a paradicsomlét, rákarikázzuk a 2. hagymát, ha maradt még, rászórjuk a gerslit és annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje.
Fedőt teszünk rá, de ne fedjük be teljesen.
Figyeljünk, mert, ha felforr, hajlamos kifutni.
Kis lángon főzzük 2-3 órát.
Hagyjuk pöfögni takarék lángon.
Rizzsel is elkészíthetjük, de a Nagyi mindig gerslivel csinálta, ez szaftosabb és ruganyosabb, mint a rizs.
Érdemes dupla adagból készíteni, mert nagyszerűen fagyasztható.
Tejföllel kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.