2012. április 21., szombat

Töltöttkáposzta

Hozzávalók:

  • 1 kg darált hús
  • 25 dkg gersli
  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 10-12 savanyított káposzta lapu
  • füstölt hús vagy darabka kolbász
  • 3-4 db babérlevél
  • darabka szalonnabőr
  • 1 tojás
  • piros fűszerpaprika
  • 2 ek pritamin paprika
  • 1-2 dl paradicsomlé
  • 1+1 fej vöröshagyma
  • 2-3 cikk fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • bors
  • tejföl


Elkészítés:

Elkészítjük a tölteléket:
A darált húst egy tálba tesszük. Legjobb, ha sertés és pulyka, netán borjú húst veszünk vegyesen.


A gerslit meleg víz alatt néhányszor átöblítjük, majd vízzel felöntve egy kis fazékban felforraljuk.
Levesszük a tűzről és szűrőkanálban hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük és a darált hússal összekeverjük.



Egy fej hagymát apró kockákra vágunk és az olajon üvegesre pároljuk.

Beletesszük a sót, borsot, pritamin paprikát és a tűzről levéve belekeverjük a piros fűszerpaprikát.

Összekeverjük a gerslis hússal.

Megkóstoljuk, ha kell, adunk még hozzá sót, borsot.

Belekeverünk egy egész tojást. Nem kell több, mert akkor kemény lesz a töltelék.

A káposztalapuk torzsáját kivágjuk és a nagyobb levelet kettévágjuk.

A levelet a tenyerünkre fektetjük és rakunk a hozzánk közelebb lévő szélüknél egy adag 1-2 evőkanálnyi tölteléket.
Hajtunk egyet a káposztán, majd kétoldalt behajtjuk a szélüket és így folytatjuk a tekerést.
Ha kész a két végét kicsit benyomjuk az ujjunkkal.
Ne tekerjük nagyon szorosra, mert a gersli még meg fog duzzadni.

Egy nagy fazék aljára lerakunk füstölt szalonna bőrét.
Erre tesszük a savanyú káposzta egyharmadát. Vizet öntünk rá.
Sorban lerakjuk a töltelékek felét.

Teszünk bele babérlevelet, a csípős paprikát, a fokhagymát felszeletelve és a füstölt húst, ami lehet sonka, oldalas vagy csülök is, de egy darabka füstölt kolbász is megteszi.

Rátesszük a 2. adag savanyú káposztát.
Ha kevés a szálas káposzta, akkor beletehetjük a maradék laput is apróra vágva.
Egy-két marék nyers fejes káposztát is teszünk bele.

Felöntjük vízzel.

Közbe szórhatunk egy-egy marék gerslit is.

Beletesszük a maradék töltelékeket és végül a maradék káposztát is.

Ráöntjük a paradicsomlét, rákarikázzuk a 2. hagymát, ha maradt még, rászórjuk a gerslit és annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje.

Fedőt teszünk rá, de ne fedjük be teljesen.
Figyeljünk, mert, ha felforr, hajlamos kifutni.

Kis lángon főzzük 2-3 órát.
Hagyjuk pöfögni takarék lángon.


Rizzsel is elkészíthetjük, de a Nagyi mindig gerslivel csinálta, ez szaftosabb és ruganyosabb, mint a rizs.
Érdemes dupla adagból készíteni, mert nagyszerűen fagyasztható.

Tejföllel kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.