Hozzávalók:
- 1 kg csirke felső comb
Páchoz:
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek rizsecet/borecet
- 1 ek étkezési keményítő
- 2 ek halszósz /osztrigaszósz
- 1/2 ek Worcester szósz
- 1 ek kínai ötfűszer
- 2 db hagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 20 cm póré
- 2-3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1/4 kg gomba
- 1-2 db csillagánizs
- 1 közepes doboz sűrített paradicsom
- 2 doboz ananász
- rizsecet vagy borecet
- pici cukor/édesítőszer
- 1 ek kínai ötfűszer
- 2-3 ek.olívaolaj
Elkészítés:
Előkészítjük a csirkehúst.
A csontokról levágjuk a húst. Nem kell nagyon megfaragni, mert a csontokból később finom levest készíthetünk.
A húst falatnyi kockákra vágjuk és bepácoljuk.
A pác hozzávalóit, a szójaszószt, a kínai rizsecetet vagy borecetet, az étkezési keményítőt, a halszószt és/vagy osztrigaszószt, a Worcester szószt és a kínai ötfűszert összekeverjük és a hússal alaposan összeforgatjuk. Legalább fél órára hideg helyre tesszük, néha megforgathatjuk a húst a pácban.
Előkészítjük a zöldségeket:
A hagymát és a gombát szeletekre, a répákat és a pórét csíkokra vágjuk.
2 cikk fokhagymát megtisztítunk.
Előkészítjük a paradicsom konzervet és az ananászt.
Felforrósítjuk a wookot.
Beletesszük az olívaolajat és jól megpirítjuk a bepácolt csirkehúst.
Rányomjuk a fokhagymát, megsózzuk, hozzáadjuk az ötfűszert, a paradicsompüré felét és felöntjük az ananász konzerv levével. Adunk hozzá egy pici cukrot vagy édesítőszert és egy kevés rizsecetet.
Beletesszük az egész csillagánizst is.
Lefedjük a wookot.
Úgy 20 perc múlva hozzáadjuk a felvágott zöldségeket és a maradék paradicsompürét, majd 10 percig főzzük.
Most hozzáadjuk az ananász darabokat is és egyet rottyantunk rajta.
Megkóstoljuk. Kellemesen pikáns, édes-savanyú íze legyen.
Sült tésztával, rizzsel és sült zöldségekkel tálaljuk.
A kínai ötfűszer:
Legtöbbször azt halljuk, hogy csillagánizs vagy ánizs, szecsuáni bors vagy fekete bors, szegfűszeg, édeskömény és fahéj vagy kasszia keveréke.
Ám nem ritka, hogy chilit, gyömbért vagy édesgyökeret is tesznek hozzá.
Én egy francia fűszerkeveréket vettem alapul és ott a klasszikus ötfűszer összetevők az ánizs, a szecsuáni bors, az édeskömény, a fahéj és az őrölt koriander.
Ezeket egyenlő arányban megdarálom, összekeverem és kis üvegekben tárolom. Szinte minden kínai ételbe teszek belőle egy keveset.
A csillagánizs olyan gyönyörű, hogy azt sajnálom megőrölni, mindig egészben teszek az ételbe néhány darabot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.