2012. május 28., hétfő

Zöldborsó leves


Hozzávalók:
  • 1-1,5 kg friss új zöldborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 tk.őrölt fűszerpaprika 
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 ek. olaj 
  • bors
  • 5-6 db új sárgarépa
  • 5 db új fehérrépa
  • 1 kis karalábé
  • 1/2 zeller
  • 50 dkg új burgonya
  • nagy csokor petrezselyem
  • 1 ek ételízesítő
  • víz
Elkészítés:

Kifejtjük a friss új zöldborsót.

Ha tiszta, zsenge héja van, akkor a kifejtett héjat alaposan megmossuk és egy kis fazék vízben fél órát főzzük.
Majd leszűrjük és a finom, illatos borsólevet félretesszük.

Egy nagyobb fazékban az olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát.

Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük és ráöntünk 1-2 ek.vizet, hogy a paprika ne égjen meg.

Majd hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, kockára vágott karalábét, zellert, a paradicsomot, zöldpaprikát.
Az új fehérrépa tövét és adjuk hozzá, rajta hagyva egy kevés szárat is, mert a végében van a legtöbb íz.



Kevergetve néhány percig pirítjuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk a megtisztított kockára vágott új burgonyát és felöntjük a félretett borsólével.


Megsózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk az ételízesítőt és a csokor petrezselymet is.


Közepes lángon, fedővel lefedve kb 45 percig főzzük.



Petrezselyem zölddel megszórva tálaljuk.

Nagyon finom bele a nokedli is.

Természetesen, ha a borsó héja öreg, vagy nem szép, akkor a borsólé helyett vízzel készítjük a levest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése