2012. május 24., csütörtök

Töltött paprika

Hozzávalók:

  • 1,5-2 kg darált hús
  • 2 fej hagyma
  • 30 dkg gersli
  • 2+2 ek olaj
  • 2 tk fűszerpaprika
  • 2-3 ek. liszt
  • + liszt a gombóc formázásához
  • bors
  • 1,5 kg tölteni való zöldpaprika
  • 1 nagy doboz paradicsom püré
  • 2-3 szál zeller
  • édesítő/cukor




Elkészítés:

Elkészítjük a tölteléket:
A darált húst egy tálba tesszük. Legjobb, ha sertés és pulyka, netán borjú húst veszünk vegyesen.


A gerslit meleg víz alatt néhányszor átöblítjük, majd vízzel felöntve egy kis fazékban felforraljuk.
Levesszük a tűzről és szűrőkanálban hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük és a darált hússal összekeverjük.



Két fej hagymát apró kockákra vágunk és 2 ek.olajon üvegesre pároljuk.

Beletesszük a sót és a borsot és a tűzről levéve belekeverjük a piros fűszerpaprikát.



Összekeverjük a gerslis hússal.

Megkóstoljuk, ha kell, adunk még hozzá sót, borsot.

Belekeverünk egy egész tojást. Nem kell több, mert akkor kemény lesz a töltelék.

A megmosott zöldpaprikák tetejét körben levágjuk és a belsejüket eltávolítjuk.
A karimát ne dobjuk el, belefőzzük az ételbe, ez is majd erősíti a paprika ízét.

A darált húst beletöltjük a paprikákba.
Ne legyen túl szoros, mert még meg fog dagadni a főzés során.


Ha kimarad hús, azt majd később tesszük az ételhez.

Egy fazékban felforralunk annyi vizet, ami majd jól ellepi a paprikákat.
Most tesszük bele a paradicsompürét, megsózzuk, beletesszük paprika kupakokat, a zellerszárat is és a lángot takarékra állítva egyenként belerakjuk a töltött paprikákat.

Ha újra felforrt az étel, akkor egy tányérba kevés lisztet szórunk és a belisztezett kezünkkel formás gombócokat készítünk  a maradék húsból, amelyeket szép egymás után ráhelyezzük a töltött paprikákra.
Csakis forrásban lévő ételbe tegyük a gombócokat, különben szétesnek.

Ha minden gombóc benne van, akkor már csak kis lángon puhára kell főzni az ételt.

Egy gombócot szétvágva meggyőződhetünk arról, hogy jól átfőtt-e, puha-e a hús.

Amikor már majdnem puha a hús, akkor elkészítjük a rántást:
A maradék 2 ek. olajon megpirítjuk a lisztet, majd a tűzről levéve 2 dl  hideg vízzel felöntjük és simára keverjük.

Egy szűrőn keresztül hozzáadjuk a töltött paprikához és pár perc alatt sűrűre főzzük a paradicsomos mártást.

Tálaláskor cukorral/édesítőszerrel ízesítjük.

Magában vagy főtt krumplival is tálalhatjuk.

Mindig nagy adagot készítek, mert ezt az ételt istenien lehet fagyasztani.
A felengedés után egy vékony tejfeles lisztes habarással átforraljuk az ételt és máris frissként tálalhatjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése