2012. május 13., vasárnap

Töltöttcsirke


Hozzávalók:
  • 2 db bontott csirke
  • 12 db csirke felső comb
  • 6 db zsemle
  • 5-6 db tojás
  • 2 db hagyma
  • 50 + 50 dkg gomba
  • 30 dkg csirkemáj
  • majoranna
  • 1 ek. darált paprika
  • 2 ek. paradicsomlé/püré
  • kakukkfű
  • 3-5 csokor frissen vágott petrezselyemzöld


Elkészítés

A szikkadt zsemlét vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és burgonyatörővel összenyomjuk.

Hozzáadjuk a vágódeszkán késsel elkapart májat is.

A májat nem kell külön megsütni, mert akkor kemény lesz.

Egy serpenyőben az olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát.

A gombák felét szintén apró kockákra vágjuk  és hozzáadjuk a hagymához.

Megsózzuk, borsozzuk, kevés majorannát szórunk rá.

Belerakjuk még  az apróra vágott petrezselyem zsenge szárát is.


Ha elfőtte a gomba levét levesszük a tűzről, kicsit hagyjuk hűlni.





Majd összekeverjük a zsemlével.

Beleütjük a tojásokat is és 2 kk darált paprikával ízesítjük.

Megkóstoljuk, ha kell még sózzuk, borsozzuk.

Most tesszük bele a sok-sok aprított petrezselyem zöldet.
Ez adja majd meg a töltelék friss ízét.



Az egész csirkét és a combokat is megsózzuk, minden oldalukat borsozzuk, kevés kakukkfűvel megszórjuk és kiolajozott tepsibe helyezzük.

Kanállal a csirke belsejébe és a bőre alá kanalazzuk a tölteléket.

Szoktam melléültetni ezzel a töltelékkel megtöltött krumplikat is.

Az egész csirkéket cayenne-i borssal meghintem, a combokat sűrű paradicsomlével meglocsolom, illetve mindegyiket egy pici olajjal megspriccelem. 

A combok mellé teszem a maradék gombát is és kevés petrezselyem levéllel megszórom.
Minden tepsibe 2 dl vizet töltök a húsok alá.

A tepsiket alufóliával letakarom és 180-190 C fokos sütőben megsütöm őket.
A vége felé a fóliát leveszem és még 5 percig pirosra pirítom a csirkét.



Tovább tart leírni, mint elkészíteni ezt az ételt. 

Természetesen egy csirkéből vagy csak a combokból is elég elkészíteni, de mi mindig egy hétre előre főzünk.

Egyszerre több tölteléket csináljunk és a maradékból készítsünk töltött tököt is.(receptet lásd külön)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.