2012. május 21., hétfő

Tyúkhúsleves


Hozzávalók:
  • 1 db tanyasi tyúk
  • 1 db vöröshagyma
  • 2-3 cikk fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom 
  • 10 szem fekete bors
  • 1-2 pici erős paprika (chili vagy cseresznyepaprika)
  • 3 szem szegfűszeg
  • 1 csipet sáfrányos szeklice vagy késhegynyi sáfrány
  • 1 pici reszelt szerecsendió
  • 6-8 szál sárgarépa  
  • 5 szál fehérrépa
  • 1 kisebb zeller 
  • kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 kisebb karalábé
  • esetleg 1 tk. ételízesítő/2-3 tyúkhúsleves kocka

Elkészítés:

A tyúkot alaposan megtisztítjuk, leszedjük róla a felesleges inakat, ereket. Jól megmossuk.


Beletesszük a levesfőző fazekunkba és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje majd a belekerülő zöldségeket is. 
Később már nem tehetünk hozzá vizet.

Felforraljuk nagy lángon a levest. 
Vigyázzunk, mert ilyenkor szokott kifutni a habja!  
Majd takarékra tesszük. 

Bugyogjon csak 1-2 órán keresztül. Nem kell leszedni a habját, ezt majd szépen elfövi.

Amikor már főtt vagy egy órát, akkor megsózzuk, belerakjuk, a  vöröshagymát  - amibe a szegfűszegeket beletűztük - a  fokhagymát, a zöldpaprikát,  a paradicsomot, és a fűszereket: a feketeborsot, az  erős paprikát, a  sáfrányt és a szerecsendiót.

1 óra múlva mehet bele a kétféle répa, zeller, petrezselyem, karalábé.


Ha nem elég intenzív a leves íze, akkor utánasózzuk és ételízesítővel vagy tyúkhúsleves kockával erősítünk rajta.

A csirke májat a főzés végén tegyük csak bele a levesbe, hamar átfő és nem lesz így kemény.

Ha már a kés könnyen átmegy a húson, akkor kész van.

10 percet állni hagyjuk, majd kiszedegetjük a zöldséget, húst és szűrőn átszűrjük a levest. 

Mindig külön tegyük hűtőbe, mert így nem romlik meg olyan könnyen.

Cérnametélttel, csigatésztával, kiskockával tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.