2012. május 22., kedd

Bodza ital

Hozzávalók:

  • 15-20 tányér kinyílt bodza virág
  • 10-12 l víz
  • 3/4 cs citrompótló
  • 3 nagy citrom
  • édesítő
  • cukor


Elkészítés:

Nagyon egyszerűen készíthető friss nyári ital. 

Azonnali fogyasztásra való, a hűtőben tárolom, igaz nem sokáig, mert mindig hamar elfogy...
Másnap jobb az íze, már ha marad belőle.

A kinyílt ép bodzavirágot rövid szárral szedjük le. 

Gyorsan hideg vízben leöblítjük, hogy az esetleges bogarak előjöjjenek.
Ha tetves a bodza, le se szedjük!

Egy nagy fazékban vizet forralunk, elzárjuk a gázt.

Ezután már nincs más dolgunk,mint beleszórni a bodzát és a majdnem teli csomag citrompótlót.

3 szép érett citromot jó alaposan megmosunk, ujjnyi széles karikákra vágjuk és a fazékba tesszük.



Mi édesítővel készítjük, de azért 1-2 ek. cukrot is teszek a vízbe.

Kiteszem a fazekat a napra és egy fedőt lazán ráteszek, de nem fedem le teljesen.


2 nap múlva általában már készen is van.
Kóstoljuk meg, finom, illatos, aromás bodza íze kell, hogy legyen.

Most jön a java: szép tiszta kezünkkel jól kinyomkodjuk a citrom karikákat, hogy az ikrás citrombelső mind
besűrítse a szörpünket.

Ha kell, most édesítővel és kevéske cukorral beállítjuk a megfelelő ízt.
Ne legyen nagyon édes, jobb, ha pikáns és kicsit savanykás.

Leszűrjük a bodzát és csavaros üvegekben hűtőben tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése