2012. május 23., szerda

Tökfőzelék

Hozzávalók:

  • 1,5 kg gyalult tök
  • 2 csokor friss kapor
  • 2 fej hagyma
  • 2-3 db zöldpaprika/legyen benne piros színű is
  • 3 db paradicsom
  • 1 púpos tk. pirospaprika
  • 1 tk ételízesítő
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. liszt
  • 5 dl tej
  • 4-5 dl tejföl
  • 2 tk ecet
  • kevés édesítőszer








Elkészítés:

Egy lábasban az olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, rászórjuk a kapor apróra vágott zöld szárát is.
Kicsit átpároljuk és hozzáadjuk a lisztet.
Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a piros fűszerpaprikát.

Most hozzáadjuk a gyalult tököt, amit egy pici ecettel megpermeteztünk, hogy ropogós maradjon.
Keverjük folyamatosan, mert ilyenkor odakap.


Most beletesszük az apróra vágott zöldpaprikát, paradicsomot is, megsózzuk, szórunk bele egy kevés ételízesítőt és egy kis cukrot/édesítőszert is teszünk bele.
Beletesszük a kapor felét.

Összekeverjük és felöntjük a tejjel.


Takarék lángon rövid ideig főzzük, néha keverjük meg.
Nem kell túl puhára főzni.


Ha kész, megkóstoljuk és kis ecettel, sóval, édesítővel beállítjuk az ízét.

Most beleöntjük a jó sűrű, simára kevert tejfölt, azzal egyet forr és kész van.
Legvégén beleszórjuk a maradék, apróra vágott  friss kaprot.



Úgy is készíthetjük, hogy a lisztet nem rántással adjuk hozzá, hanem a végén a tejfölbe keverjük és behabarjuk. Ez azért jobb, mert így nem ég le.
A tököt nem kell előre besózni.
Ugyanígy készítem cukkiniből is vagy patisszonból a főzeléket.
Lehet vegyesen is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése