2012. november 18., vasárnap

Szárazbab főzelék

Hozzávalók:

  • 1 kg szárazbab
  • 2 hagyma
  • 4 db babérlevél
  • fűstölt lé
  • sonka /szalonna darab
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1-2 db pici paradicsom
  • 1 ek. kacsazsír
  • 2-3 ek liszt
  • fűszerpaprika
  • ecet
  • pici cukor

Elkészítés:

A babot előző este leöblítjük és langyos vízben beáztatjuk.

Másnap leszűrjük.



Egy fazékba öntjük a füstölt levet (ami sonkafőzés, csülökfőzés után megmaradt és mi gondosan lefagyasztottuk) és hideg vízzel kiegészítjük.

Felforraljuk és most tesszük csak bele a babot.
Babérlevelet dobunk bele, mehet bele 1 db zöldpaprika, 1-2 szem paradicsom és apróra vágott 3-4 gerezd fokhagyma és egy kisebb hagyma.


Ha van füstölt szalonna vagy sonka bőrke, azt is tegyük bele. Nagyon jó ízt ad a babnak.
Óvatosan sózzuk meg.

Lefedve, közepes lángon puhára főzzük.

Készítsünk rántást a kacsazsírból, hagymával, fokhagymával, liszttel és fűszerpaprikával.
Öntsük fel hideg vízzel és sűrítsük be vele a babot.

Még úgy 10 percig főzzük, immár nagyon kis lángon, gyakran kevergetve, mert  a liszt miatt hamar odakap.

Ha kész kevés ecettel, pici cukorral ízesítsük.


Lila hagymával kínáljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése