2012. november 5., hétfő

Györgyi vajas-magos pogácsája

Hozzávalók:

  • 50 dkg sima liszt
  • 25 dkg vaj/margarin 
  • 2 tojássárgája 
  • 2 dkg élesztő 
  • 2 dl tejföl 
  • 1 kávéskanál só 
  • 1 kávéskanál cukor 
  • 1 kanál rum
  • többféle mag


Elkészítés:  

Omlós tésztát készítünk.

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal.

Az élesztőt a tejfölben feloldjuk.
Megsózzuk, beletesszük a cukrot és hozzáadjuk a tojások sárgáját.
Tegyük bele a rumot is.
A végén keverjük össze a vajas liszttel.
Dolgozzuk jól össze, majd letakarva tegyük a hűtőbe éjszakára.

Másnap a tésztát lisztes gyúrótáblán átgyúrjuk, majd kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk.
A pogácsák tetejét késsel kockásra bevagdaljuk.

Kisméretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk és kizsírozott tepsibe tesszük. Legyen köztük legalább 2 cm távolság.
Felvert tojással kenjük le a tetejüket.
Hagyjuk állni, majd fél óra múlva újra kenjük be.



Szórjuk meg napraforgómaggal, tökmaggal vagy bármilyen más maggal és forró sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.

Jól süssük át. Napokig friss, omlós marad.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése