2012. augusztus 1., szerda

Rakott, sült tészta

Hozzávalók:


  • 1 kg hosszú metélt
  • olaj
  • cukor
  • őrölt dió
  • mák
  • lekvár





Elkészítés:


A hosszú metéltet kisebb darabokra törjük és előírás szerint, nem túl puhára kifőzzük.
Leszűrjük, olajjal összekeverjük és jól megsózzuk.
Bár ez édes étel lesz, de ne féljünk a sótól, mert ettől lesz csak jó ízű a tésztánk.


Ezután már csak össze kell állítani a tésztát.
Egy nagyobb, magasabb oldalfalú tepsit kicsit beolajozunk és a tészta egy harmadát belesimítjuk.


Rászórjuk a darált diót, kissé megszórjuk cukorral és rápötyögtetjük a lekvárt.






Betakarjuk a 2. adag tésztával.


Most rászórjuk a darált mákot, kissé megcukrozzuk és ismét teszünk rá lekvárt.






Most rátesszük a maradék tésztát és mehet is a sütőbe.




180 C fokon ropogós pirosra sütjük.
Tálaláskor porcukorral megszórjuk.






Ezt a gyerekkori tésztát még a nagymamám készítette, de az én gyerekeim is nagyon szeretik.


Nagyon gyorsan elkészíthető, maradék tésztából is össze lehet dobni és a sütőben pár perc alatt megsül.
Lehet csak diósan, vagy csak mákosan is készíteni.
Mindenféle lekvár jó bele, legjobb a barack vagy a szilva, de kissé beszáradt lekvárból is ragyogóan elkészíthető.
Van aki a ropogósra sült tetejét szereti, de van aki a finoman összesült, legalsó tésztarétegre esküszik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése