2012. augusztus 13., hétfő

Fejtős bableves csülökkel

Hozzávalók:
  • 1 kg fejtős bab
  • 1 db füstölt csülök
  • 4 db babérlevél
  • egész bors
  • 4-5 db sárgarépa
  • 4-5 db fehérrépa
  • 1 db karalábé
  • 1 db zeller, a levelével együtt
  • 1 fej hagyma
  • 5-6 cikk fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1/2 db csípős paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 ek. ételízesítő
  • 1 ek. olaj
  • 1 ek. liszt
  • 1 ek piros fűszerpaprika
  • ecet
  • tejföl
Elkészítés:  


A fejtős babot megtisztítjuk. Leöblítjük, leszűrjük.
A fejtős babot nem kell beáztatni.
Ha szárazbabból készítjük, akkor ugyanígy főzzük, csak előtte  a babot egy éjszakára langyos vízben beáztatjuk.



A füstölt csülköt legalább fél napra vagy egy éjszakára beáztatjuk.


Másnap tiszta vízben néhány darab babérlevél, egész bors kíséretében puhára főzzük.
A csülköt kiemeljük, félretesszük.



A füstölt levet újra felforraljuk és beletesszük a babot.
Fedővel lefedve majdnem puhára főzzük.
Ráfújunk a fakanálra kivett babszemre, és ha pöndörödik a héja, akkor már puha.

Ekkor beletesszük a feldarabolt zöldségeket, a kétféle répát, karalábét, zellert, a zellerlevelet, a petrezselyem zöldjét, a paradicsomot, a zöldpaprikákat, a kockára vágott hagymát és a fokhagyma nagy részét is belenyomjuk.


Ízesítjük az ételízesítővel, sóval, borssal.

15 perc múlva egy kis rántást készítünk az olajból és a lisztből, amihez hozzáadjuk a maradék fokhagymát és a piros fűszerpaprikát.
Hideg vízzel elkeverjük és a levesbe öntjük.


1 ek ecettel savanyítjuk.

Pár percig főzzük, majd hozzáadjuk a darabokra vágott csülök felét, ez bőven elég lesz.
A bőrét is adjuk hozzá.


A csülök másik felét eltehetjük a mélyhűtőbe, vagy pedig hidegen feltálalhatjuk.




Tejföllel kínáljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.