Hozzávalók:
a piskótához:
a krémhez:
a díszítéshez:
Elkészítés:
Először kakaós piskótát készítünk.
a piskótához:
- 6 tojás
- 12 dkg liszt
- 2-3 ek. holland kakaópor
- 10 dkg cukor
- pici sütőpor
- csipet só
a krémhez:
- 30 dkg vaj
- 30 dkg cukor
- 5 db tojás
- 30 dkg mandula darálva
- csipet só
- keserű mandula aroma
- rumaroma
a díszítéshez:
- 10 dkg szeletelt mandula
- kevés pikáns lekvár
Elkészítés:
Először kakaós piskótát készítünk.
Mindent elő kell készíteni és a sütőt bekapcsolni és 180 C fokra
felmelegíteni.
Mire a sütő bemelegszik, addigra máris hozzákezdhetünk a tészta
összeállításához.
A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjéket egy keverőtálba tesszük, míg a sárgáját egyenként a
tojáshéjban hagyjuk, így könnyű lesz a habhoz adagolni.
A csipet sóval kemény habbá verjük a fehérjét.
Adagonként hozzáadjuk a cukrot is.
Most egyenként belepottyantjuk a sárgákat a habhoz.
Mindvégig keverjük közben a géppel.
Ha mind a hat tojás sárgáját belekevertük, akkor műanyag lapát segítségével
(anyósnyelvvel) részletekben óvatosan hozzákeverjük a sütőporral és a keserű kakaóporral elkevert
lisztet is.
Igyekezzünk minél több levegőt bevinni a habba.
Kivajazott, lisztezett kerek tortaformába simítjuk a krémet, majd a
lapáttal keresztben húzunk egy-egy vonalat a krémben, ettől majd nem fog
felpúposodni a piskótánk.
Kb. 1/2 óra alatt megsütjük a piskótát.
20 percig ne nyissuk ki a sütőt.
Villával vagy tűvel ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a tészta, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Három lapba vágjuk.
Közben elkészítjük a mandula krémet:
A vajat habosra keverjük a cukorral.
Hozzáadjuk a tojásokat is.
Habosra keverjük, majd hozzáadjuk a darált mandulát.
Jobb, ha magunk daráljuk, mert nem kell nagyon apróra darálni.
A késes robotgépben könnyen elkészíthetjük a kívánt finomságú mandulát.
Teszünk bele egy csipet sót, keserű mandula aromát és rum aromát.
Kóstoljuk meg, legyen jó intenzív az íze.
Most kenjük meg a lapokat.
A tetejét és az oldalát is vonjuk be a krémmel.
Amíg a piskóta sült, elkészíthettük a pirított mandulát.
Ehhez a szeletelt mandula lapokat szárazon, kevergetve megpirítjuk egy teflon edényben.
A kihűlt pirított mandulával vonjuk be a torta szélét és a tetejére is jusson.
Hogy szép, szabályos kör maradjon, helyezzünk egy kistányért óvatosan a torta tetejére és úgy szórjuk, nyomkodjuk kissé bele a mandulát.
A tetejét pikáns lekvárral díszítettem.
Ehhez az áfonya lekvárt egy kis sárgabarack lekvárral összeforraltam és miután kihűlt, nyomózsákba tettem és egy kis mintát rajzoltam vele.
A friss tojás miatt gyorsan meg kell enni, de ez nem okozott problémát...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.