2012. november 12., hétfő

Mandulakrém torta

Hozzávalók:

a piskótához:


  • 6 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 2-3 ek. holland kakaópor
  • 10 dkg cukor
  • pici sütőpor
  • csipet só

a krémhez:

  • 30 dkg vaj
  • 30 dkg cukor
  • 5 db tojás
  • 30 dkg mandula darálva
  • csipet só
  • keserű mandula aroma
  • rumaroma


a díszítéshez:

  • 10 dkg szeletelt mandula 
  • kevés pikáns lekvár

Elkészítés:

Először  kakaós piskótát készítünk.


Mindent elő kell készíteni és a sütőt bekapcsolni és 180 C fokra felmelegíteni.
Mire a sütő bemelegszik, addigra máris hozzákezdhetünk a tészta összeállításához.
A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjéket egy keverőtálba tesszük, míg a sárgáját egyenként  a tojáshéjban hagyjuk, így könnyű lesz a habhoz adagolni.

A csipet sóval kemény habbá verjük a fehérjét.
Adagonként hozzáadjuk a cukrot is.
Most egyenként belepottyantjuk a sárgákat a habhoz.
Mindvégig keverjük közben a géppel.
Ha mind a hat tojás sárgáját belekevertük, akkor műanyag lapát segítségével (anyósnyelvvel)  részletekben óvatosan hozzákeverjük a sütőporral és a keserű kakaóporral elkevert lisztet is.

Igyekezzünk minél több levegőt bevinni a habba.
Kivajazott, lisztezett kerek tortaformába simítjuk a krémet, majd a lapáttal keresztben húzunk egy-egy vonalat a krémben, ettől majd nem fog felpúposodni a piskótánk.

Kb. 1/2 óra alatt megsütjük a piskótát.
20 percig ne nyissuk ki a sütőt.

Villával vagy tűvel ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a tészta, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Három lapba vágjuk.


Közben elkészítjük a mandula krémet:

A vajat habosra keverjük a cukorral.


Hozzáadjuk a tojásokat is.


Habosra keverjük, majd hozzáadjuk a darált mandulát.
Jobb, ha magunk daráljuk, mert nem kell nagyon apróra darálni.
A késes robotgépben könnyen elkészíthetjük a kívánt finomságú mandulát.  


Teszünk bele egy csipet sót, keserű mandula aromát és rum aromát.
Kóstoljuk meg, legyen jó intenzív az íze.

Most kenjük meg a lapokat.


A tetejét és az oldalát is vonjuk be a krémmel.


Amíg a piskóta sült, elkészíthettük a pirított mandulát.
Ehhez a szeletelt mandula lapokat szárazon, kevergetve megpirítjuk egy teflon edényben.


A kihűlt pirított mandulával vonjuk be a torta szélét és a tetejére is jusson.
Hogy szép, szabályos kör maradjon, helyezzünk egy kistányért óvatosan a torta tetejére és úgy szórjuk, nyomkodjuk kissé bele a mandulát.



A tetejét pikáns lekvárral díszítettem.
Ehhez az áfonya lekvárt egy kis sárgabarack lekvárral összeforraltam és miután kihűlt, nyomózsákba tettem és egy kis mintát rajzoltam vele.


A friss tojás miatt gyorsan meg kell enni, de ez nem okozott problémát...






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.