2012. február 18., szombat

Nokedli

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 3-4 tojás
  • 1 tk. só
  • 4-5 dl víz
  • + víz a kifőzéshez
  • 1-2 ek. libazsír
  • 1 tk. só
Elkészítés:

Egy közepes méretű fazékban felteszünk forrni úgy 4-5 l vizet.
A lisztet egy keverő tálba tesszük.

Egy külön kistálba tesszük a tojásokat, a sót és először 4 dl vizet.
Lazán összekeverjük, majd a liszthez öntjük.
Így sokkal gyorsabban és könnyebben össze tudjuk keverni.
Ha kell, adunk még hozzá egy kis vizet.

A nokedli tésztát nem kell kidolgozni, fakanállal könnyedén összekeverjük és máris lehet szaggatni.

Akkor jó a  tésztánk, ha olyan "ragaszkodó": a fakanálról nyúlik, nem szakad el és ruganyosan visszaugrik.

Klasszikus nokedliszaggatóval - akár spaklis, akár kis mozgó tégelyes- vagy vágódeszkáról késsel is szaggathatjuk a tésztát. 
Előtte mártsuk bele a szaggatót a vízbe, illetve a spaklit is gyakran vizezzük be, mert akkor nem ragad rá a tészta.

Kisebb adagokban főzzük ki, a víz közben mindig forrjon.
Ha feljött a víz tetejére, akkor még egy-két percig főzzük, kavargassuk, mert könnyen kifut.

Szűrőkanállal kiszedjük és egy lábasba szedjük, amibe a zsírt már beletettük.
Nem kell vízzel leöblíteni.
Megkavarjuk és megsózzuk.




Ha kész vagyunk feltétlenül tegyük rá a fedőt, mert a család sűrűn fogja látogatni és tesztelgetni a nokedlinket.

Tojásos nokedli:

Érdemes eleve dupla adagot készíteni, mert a maradékból másnap tojásos nokedlit lehet főzni.

A nokedlit felmelegítjük és ráöntjük a sok tojásból, kb 2 dl tejfölből összekevert öntetet.
Jól megsózzuk és egyfolytában kavargatva kocsonyásra sütjük. 

Vegyük le a tűzről, mert még utána is keményedik  a tojás. 
Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki.
Természetesen fejes salátával vagy céklával tálaljuk.

Nokedli levesbe:

Levesbe is tehetünk nokedlit, akkor egy mélytányérba teszünk lisztet, 1 tojással, sóval, kevés vízzel elkeverjük és a tányér széléről kanállal szaggathatjuk bele a levesbe.

Ha nem fogyasztjuk el rögtön, akkor érdemes külön vízben kifőzni, leszűrni és majd adagonként a levesbe tenni, mert így kevésbé puhul meg és nem szívja fel a levest. 


Csipetke:


Ha nem teszünk a tésztába vizet, akkor csipetkét kapunk.
Ez keményebb tészta lesz, amit vagy elcsipkedünk, vagy kicsit erőlködve átnyomunk a nokedliszaggatónkon. 

Zöldség- zöldborsó-karfiol levesekbe szoktam a nokedli tésztájába egy nagy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet tenni és úgy szaggatom ki. Nagyon finom üde lesz tőle az étel.
Lehet őrölt gombaport is tenni a liszthez és úgy szaggatni.  

Ha készen vagyok, hideg vízbe teszem a nokedli szaggatót és a nokedlis tálat, így könnyen lejön róla az egyébként nyúlós, utálatos massza. 

Soha ne mosogassuk szivaccsal, mert többet nem tudjuk kimosni a szivacsból a tésztát. 
Én erre a célra külön tartok egy kiszolgált fogkefét. 
(Ami egyébként a fokhagymaprés gyors tisztításához is elengedhetetlen)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.