2012. február 4., szombat

Kolbászos lebbencs leves


Hozzávalók:
  • 5-6 db burgonya
  • 2 marék lebbencs tészta vagy csuszatészta/nagykocka
  • 30-40 dkg lecsókolbász  
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tk. olaj vagy zsír
  • 1 csapott tk. liszt
  • 1-2 tk piros fűszerpaprika
  • kb. 2 l víz
  • 2 szelet füstölt szalonna
  • ½  db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • bors
  • 1 tk. ételízesítő
  •  2-3 cikk fokhagyma
  • csipet  őrölt kömény
  • 2 db babérlevél
  • 1 pici  erős Piros Arany


Elkészítés:

A közepes nagyságú fazekunkban egy kis olajon megizzasztjuk a kockákra  vágott füstölt szalonnát,és hozzáadjuk a lebbencs tésztát.
Kavargatjuk, forgatjuk a tésztát és addig pirítjuk, amíg szép barna nem lesz.
Ekkor egy másik tálba kiöntjük a tésztát és a szalonnát, majd félretesszük.
Ugyanebben a fazékban  pár perc alatt megpirítjuk a  karikára vágott lecsókolbászt is, amelyet előzőleg meleg víz alatt megmostunk, hosszában kicsit bevágva könnyedén lehúztuk a bőrét. 
ha megpirult, a kolbászt is kivesszük az edényből és a tésztás tálba öntjük.
Visszarakjuk a tűzre a fazekat és a benne maradt olajon – ha kevés lenne, tegyünk hozzá még egy picit -  megdinszteljük az apró kockákra vágott vöröshagymát.
Amikor barnulni kezd hozzáadjuk a köménymagot, mert annak az íze az olajban pirítva jön elő igazán. 
Hozzáadunk 1 csapott tk. lisztet  kavargatva pár pillanatig tovább főzzük, majd   levesszük a tűzről, belekeverjük a fűszerpaprikát  és felöntjük annyi vízzel, amennyi levest akarunk.
Újra tűzre tesszük  és belerakjuk a meghámozott,  kockára vágott burgonyát.
Hozzáadjuk az összes fűszert, a sót, a borsot, apró kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomot, az ételízesítőt, a babérlevelet, belenyomjuk a fokhagymát és egy kis erős paprikát is rakunk bele.  
Erős tűzön felforraljuk, ott állunk mellette, mert különben kifut.
Ha felforrt, takarékra állítjuk és kb. 10 percig főzzük.
Ekkor visszaöntjük a levesbe a tésztát és a  kolbászt és készre főzzük 10-15 perc alatt.
Megkóstoljuk, ha a krumpli puha és a tészta is ruganyos, akkor kész.
Ha sokat áll tálalás előtt, akkor a tészta hajlamos felszívni a levest.

Készíthetjük jóféle füstölt kolbásszal is, ez esetben nem  feltétlenül kell szalonnát beletenni.
Van aki tejfölt tesz a levesre tálaláskor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.