Hozzávalók:
- 5-6 db burgonya
- 2 marék lebbencs tészta vagy csuszatészta/nagykocka
- 30-40 dkg lecsókolbász
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tk. olaj vagy zsír
- 1 csapott tk. liszt
- 1-2 tk piros fűszerpaprika
- kb. 2 l víz
- 2 szelet füstölt szalonna
- ½ db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- só
- bors
- 1 tk. ételízesítő
- 2-3 cikk fokhagyma
- csipet őrölt kömény
- 2 db babérlevél
- 1 pici erős Piros Arany
Elkészítés:
A közepes nagyságú fazekunkban egy kis olajon megizzasztjuk
a kockákra vágott füstölt szalonnát,és
hozzáadjuk a lebbencs tésztát.
Kavargatjuk, forgatjuk a tésztát és addig
pirítjuk, amíg szép barna nem lesz.
Ekkor egy másik tálba kiöntjük a tésztát és a szalonnát, majd
félretesszük.
Ugyanebben a fazékban
pár perc alatt megpirítjuk a
karikára vágott lecsókolbászt is, amelyet előzőleg meleg víz alatt
megmostunk, hosszában kicsit bevágva könnyedén lehúztuk a bőrét.
ha megpirult, a
kolbászt is kivesszük az edényből és a tésztás tálba öntjük.
Visszarakjuk a tűzre a fazekat és a benne maradt olajon – ha
kevés lenne, tegyünk hozzá még egy picit -
megdinszteljük az apró kockákra vágott vöröshagymát.
Amikor barnulni kezd hozzáadjuk a köménymagot, mert annak az
íze az olajban pirítva jön elő igazán.
Hozzáadunk 1 csapott tk. lisztet kavargatva pár pillanatig tovább főzzük, majd
levesszük a tűzről, belekeverjük a
fűszerpaprikát és felöntjük annyi
vízzel, amennyi levest akarunk.
Újra tűzre tesszük és
belerakjuk a meghámozott, kockára vágott
burgonyát.
Hozzáadjuk az összes fűszert, a sót, a borsot, apró kockára
vágott zöldpaprikát és paradicsomot, az ételízesítőt, a babérlevelet,
belenyomjuk a fokhagymát és egy kis erős paprikát is rakunk bele.
Erős tűzön felforraljuk, ott állunk mellette, mert különben
kifut.
Ha felforrt, takarékra állítjuk és kb. 10 percig főzzük.
Ekkor visszaöntjük a levesbe a tésztát és a kolbászt és készre főzzük 10-15 perc alatt.
Megkóstoljuk, ha a krumpli puha és a tészta is ruganyos,
akkor kész.
Ha sokat áll tálalás előtt, akkor a tészta hajlamos
felszívni a levest.
Készíthetjük jóféle füstölt kolbásszal is, ez esetben
nem feltétlenül kell szalonnát
beletenni.
Van aki tejfölt tesz a levesre tálaláskor.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.