Hozzávalók:
Elkészítés:
Elöljáróban leszögezem, hogy tisztában vagyok azzal, hogy a lasagne speciális lap tésztából készül.
Persze úgy is finom, de nálunk a lányom rajong a tésztákért és neki alkottam ezt a fajta magyaros akcentusú lasagnét.
Először is egy nagy fazékban, sós vízben kifőzzük a jóféle fodros nagy kocka tésztánkat.
Nem kell puhára, csupán al dente - comme il faut!
Leszűrjük olajjal, sóval összekeverjük és félretesszük.
Lereszeljük a sajtot.
Egy lábasban 2 ek. olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.
Közben a reszelőn lereszeljük a répát és a zellert.
Hozzáadjuk a hagymához, 1-2 percig kevergetve pirítjuk, majd beletesszük a kétféle darált húst.
Erős tűzön, egyfolytában kavargatjuk és a fakanállal szétnyomkodjuk a húst, amíg morzsássá szét nem válik és kifehéredik.
Ekkor megsózzuk, borsozzuk, fűszerezzük rozmaringgal, bazsalikommal, kakukkfűvel, oreganoval és belenyomjuk a fokhagymát is.
Felöntjük a vízzel felhígított paradicsompürével és kb. 1 órát fedő alatt lassan főzzük.
Elkészítjük a besamelt.
Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet és kevergetve kicsit forraljuk.
Amikor már jó habosan rotyog, akkor hozzáadjuk a meleg tejet.
Tovább kavarjuk addig, amíg be nem sűrűsödik.
Közben megsózzuk, borsozzuk és egy csipet reszelt szerecsendióval ízesítjük.
Ha elég sűrű levesszük a tűzről.
Összerakjuk a tésztát:
Egy nagy tepsi alját beterítjük a tészta egy részével.
Rásimítjuk a húsos ragut. Jó bőven adagoljuk, ne sajnáljuk.
Újra teszünk rá tésztát, elegyengetjük.
Most rátesszük a fele besamelt és szórunk rá bőven sajtot.
Újra tészta jön.
Majd újra hús.
Majd tészta.
Majd besamel és sajt.
Végül is a sorrend mindegy, a köztes tészta rétegek lehetnek vékonyabbak is.
A tetejére tészta kerüljön.
Forró sütőben 200 C fokon 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
Ha marad a húsból, tegyük el zárható kis dobozban a mélyhűtőbe.
Legközelebb csak egy kis spagettit kell kifőznünk hozzá, sajtot reszelni rá és máris kész a finom olasz tésztánk.
Ha marad tésztánk, akkor készítsünk egy kis sajtos, besameles rakott tésztát. Hús nélkül is tökéletes
Ha darált húst készítek, akkor mindig legalább kétféle húst vegyítek, legtöbbször a sertés és a pulyka variációt, de nagyon szeretem a borjú vagy marha darált hússal is keverni.
Így az egyik szárazságát tökéletesen kiegyenlíti a másik hús zsírossága, illetve a lelkiismeretünkön könnyíthetünk,
hogy szárnyas húst is tettünk bele.
- 1 kg darált hús /fele pulyka-fele sertés
- 1 fej hagyma
- 4-5 cikk fokhagyma
- 1 vastagabb sárgarépa
- 1 fél zeller
- 1 közepes paradicsompüré
- rozmaring
- bazsalikom
- kakukkfű
- oregano
- só
- bors
- 1-2 ek olaj
- 1 kg fodros nagy kocka tészta
- 1-2 ek olaj
- só
- 1 l tej
- 10 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- szerecsendió
- só
- fehérbors
- 20 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Elöljáróban leszögezem, hogy tisztában vagyok azzal, hogy a lasagne speciális lap tésztából készül.
Persze úgy is finom, de nálunk a lányom rajong a tésztákért és neki alkottam ezt a fajta magyaros akcentusú lasagnét.
Először is egy nagy fazékban, sós vízben kifőzzük a jóféle fodros nagy kocka tésztánkat.
Nem kell puhára, csupán al dente - comme il faut!
Leszűrjük olajjal, sóval összekeverjük és félretesszük.
Lereszeljük a sajtot.
Egy lábasban 2 ek. olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.
Közben a reszelőn lereszeljük a répát és a zellert.
Hozzáadjuk a hagymához, 1-2 percig kevergetve pirítjuk, majd beletesszük a kétféle darált húst.
Erős tűzön, egyfolytában kavargatjuk és a fakanállal szétnyomkodjuk a húst, amíg morzsássá szét nem válik és kifehéredik.
Ekkor megsózzuk, borsozzuk, fűszerezzük rozmaringgal, bazsalikommal, kakukkfűvel, oreganoval és belenyomjuk a fokhagymát is.
Felöntjük a vízzel felhígított paradicsompürével és kb. 1 órát fedő alatt lassan főzzük.
Elkészítjük a besamelt.
Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet és kevergetve kicsit forraljuk.
Amikor már jó habosan rotyog, akkor hozzáadjuk a meleg tejet.
Tovább kavarjuk addig, amíg be nem sűrűsödik.
Közben megsózzuk, borsozzuk és egy csipet reszelt szerecsendióval ízesítjük.
Ha elég sűrű levesszük a tűzről.
Összerakjuk a tésztát:
Egy nagy tepsi alját beterítjük a tészta egy részével.
Rásimítjuk a húsos ragut. Jó bőven adagoljuk, ne sajnáljuk.
Újra teszünk rá tésztát, elegyengetjük.
Most rátesszük a fele besamelt és szórunk rá bőven sajtot.
Újra tészta jön.
Majd újra hús.
Majd tészta.
Majd besamel és sajt.
Végül is a sorrend mindegy, a köztes tészta rétegek lehetnek vékonyabbak is.
A tetejére tészta kerüljön.
Forró sütőben 200 C fokon 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
Ha marad a húsból, tegyük el zárható kis dobozban a mélyhűtőbe.
Legközelebb csak egy kis spagettit kell kifőznünk hozzá, sajtot reszelni rá és máris kész a finom olasz tésztánk.
Ha marad tésztánk, akkor készítsünk egy kis sajtos, besameles rakott tésztát. Hús nélkül is tökéletes
Ha darált húst készítek, akkor mindig legalább kétféle húst vegyítek, legtöbbször a sertés és a pulyka variációt, de nagyon szeretem a borjú vagy marha darált hússal is keverni.
Így az egyik szárazságát tökéletesen kiegyenlíti a másik hús zsírossága, illetve a lelkiismeretünkön könnyíthetünk,
hogy szárnyas húst is tettünk bele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.