2012. február 24., péntek

Sült csirke

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke és/vagy combok
  • bors
  • 4-5 cikk zúzott fokhagyma
  • bazsalikom
  • oregano
  • majoranna
  • rozmaring
  • kakukkfű
  • gyömbérpor
  • 1 tk.piros fűszerpaprika
  • 3 ek. olaj
  • 3 dl víz


Elkészítés:

Az egész csirkéket megtisztítjuk, a tollakat, szőröket eltávolítjuk, a fara végét egyszerűen levágjuk.

A nyakát is vágjuk le, mert nem szép, ha kilóg és amúgy is mindig megég, mire a többi hús kész lesz.
Kis zacskóban a mélyhűtőben gyűjtögethetjük az egyéb aprólékokkal, húsos csontokkal együtt, amelyek megmaradtak a korábbi főzésünkről, amikor kicsontoztuk a combot...aztán, ha leves főzünk, ebből tehetünk bele.

Belül is jól kimossuk a csirkét.
A szárnyát hátracsavarjuk és beakasztjuk, hogy csinos legyen, ne lengedezzen a világba.
Ha csak combokból sütjük, akkor azokat is megtisztítjuk és lemossuk.

Majd a húst leszárítjuk, besózzuk és a  fűszerekkel jól bedörzsöljük.
Célszerű az összes fűszert egy kis tálban összekeverni és azután a két kis kezünkkel belemasszírozni a csirkébe.
Feltétlenül fűszerezzük be a csirke belsejét is.

Majd tegyük bele egy tepsibe mellel lefelé, mert így a sok finom lé leszáll és nem lesz száraz a melle.
Most az olajjal locsoljuk le mindenütt, ami olaj lefolyik, az bőven elég lesz a sütéshez, nem kell külön még kiolajozni a tepsit.
A csirkéből  kisül majd a zsírja és ezt kenyérre kenve majd elfogyaszthatjuk.

Öntünk alá egy pohárka vizet és alufóliával lefedjük.

Előmelegített sütőbe tesszük és 1-1,5 órát sütjük 180-190 C fokon.

Úgy egy óra múlva megnézzük, hogy hogy áll a sütés, ekkor meglocsolgatjuk a saját levével és visszatesszük még a sütőbe.

Ha már puha a hús, könnyen át tudjuk döfni egy éles kiskéssel, akkor levesszük a fóliát  és 10  percig pirítjuk, hogy szép piros legyen a bőre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.