Hozzávalók:
Elkészítés:
Az egész csirkéket megtisztítjuk, a tollakat, szőröket eltávolítjuk, a fara végét egyszerűen levágjuk.
A nyakát is vágjuk le, mert nem szép, ha kilóg és amúgy is mindig megég, mire a többi hús kész lesz.
Kis zacskóban a mélyhűtőben gyűjtögethetjük az egyéb aprólékokkal, húsos csontokkal együtt, amelyek megmaradtak a korábbi főzésünkről, amikor kicsontoztuk a combot...aztán, ha leves főzünk, ebből tehetünk bele.
Belül is jól kimossuk a csirkét.
A szárnyát hátracsavarjuk és beakasztjuk, hogy csinos legyen, ne lengedezzen a világba.
Ha csak combokból sütjük, akkor azokat is megtisztítjuk és lemossuk.
Majd a húst leszárítjuk, besózzuk és a fűszerekkel jól bedörzsöljük.
Célszerű az összes fűszert egy kis tálban összekeverni és azután a két kis kezünkkel belemasszírozni a csirkébe.
Feltétlenül fűszerezzük be a csirke belsejét is.
Majd tegyük bele egy tepsibe mellel lefelé, mert így a sok finom lé leszáll és nem lesz száraz a melle.
Most az olajjal locsoljuk le mindenütt, ami olaj lefolyik, az bőven elég lesz a sütéshez, nem kell külön még kiolajozni a tepsit.
A csirkéből kisül majd a zsírja és ezt kenyérre kenve majd elfogyaszthatjuk.
Öntünk alá egy pohárka vizet és alufóliával lefedjük.
Előmelegített sütőbe tesszük és 1-1,5 órát sütjük 180-190 C fokon.
Úgy egy óra múlva megnézzük, hogy hogy áll a sütés, ekkor meglocsolgatjuk a saját levével és visszatesszük még a sütőbe.
Ha már puha a hús, könnyen át tudjuk döfni egy éles kiskéssel, akkor levesszük a fóliát és 10 percig pirítjuk, hogy szép piros legyen a bőre.
- 1 egész csirke és/vagy combok
- só
- bors
- 4-5 cikk zúzott fokhagyma
- bazsalikom
- oregano
- majoranna
- rozmaring
- kakukkfű
- gyömbérpor
- 1 tk.piros fűszerpaprika
- 3 ek. olaj
- 3 dl víz
Elkészítés:
Az egész csirkéket megtisztítjuk, a tollakat, szőröket eltávolítjuk, a fara végét egyszerűen levágjuk.
A nyakát is vágjuk le, mert nem szép, ha kilóg és amúgy is mindig megég, mire a többi hús kész lesz.
Kis zacskóban a mélyhűtőben gyűjtögethetjük az egyéb aprólékokkal, húsos csontokkal együtt, amelyek megmaradtak a korábbi főzésünkről, amikor kicsontoztuk a combot...aztán, ha leves főzünk, ebből tehetünk bele.
Belül is jól kimossuk a csirkét.
A szárnyát hátracsavarjuk és beakasztjuk, hogy csinos legyen, ne lengedezzen a világba.
Ha csak combokból sütjük, akkor azokat is megtisztítjuk és lemossuk.
Majd a húst leszárítjuk, besózzuk és a fűszerekkel jól bedörzsöljük.
Célszerű az összes fűszert egy kis tálban összekeverni és azután a két kis kezünkkel belemasszírozni a csirkébe.
Feltétlenül fűszerezzük be a csirke belsejét is.
Majd tegyük bele egy tepsibe mellel lefelé, mert így a sok finom lé leszáll és nem lesz száraz a melle.
Most az olajjal locsoljuk le mindenütt, ami olaj lefolyik, az bőven elég lesz a sütéshez, nem kell külön még kiolajozni a tepsit.
A csirkéből kisül majd a zsírja és ezt kenyérre kenve majd elfogyaszthatjuk.
Öntünk alá egy pohárka vizet és alufóliával lefedjük.
Előmelegített sütőbe tesszük és 1-1,5 órát sütjük 180-190 C fokon.
Úgy egy óra múlva megnézzük, hogy hogy áll a sütés, ekkor meglocsolgatjuk a saját levével és visszatesszük még a sütőbe.
Ha már puha a hús, könnyen át tudjuk döfni egy éles kiskéssel, akkor levesszük a fóliát és 10 percig pirítjuk, hogy szép piros legyen a bőre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.