Hozzávalók:
Beletesszük a nagy levesfőző fazekunkba és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje majd a belekerülő zöldségeket is.
Felforraljuk nagy lángon a levest.
Amikor már főtt vagy egy órát, akkor megsózzuk, belerakjuk a vöröshagymát - amibe a szegfűszegeket beletűztük - a fokhagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot,és a fűszereket: a feketeborsot ( amit egy kis darab fóliába hajtva néhányszor megütögettünk a klopfolóval, így frissebb, erősebb zamata lesz), az erős paprikát, a sáfrányt és a szerecsendiót.
És most jön a kis trükk, amit mindenféle húslevesnél alkalmazhatunk:
Hogy ne vigyék el a húsleves ízét, ezért szép sorjában, egymás után, óvatosan ráültetjük őket a már bezöldségelt levesbe, hogy szinte ne is érjenek bele, de a gőzében párolódjanak.
Hamar átfő, de nem kell túl puhára párolni, mert így a jó, ha még roppanós.
10 percet állni hagyjuk, majd kiszedegetjük a zöldséget, a húst és szűrőn átszűrjük a levest.
Feltálalhatjuk a zöldséggel, karfiollal, kelkáposztával esetleg 1-2 főtt krumplival komplett fogásként is.
- 2 adag libaaprólék
- 5-6 db libanyak
- 6-8 db libaláb
- 1 db liba farhát
- 3-4 db libazúza
- 1 marék libaszív
- 1 db vöröshagyma
- 3-5 cikk fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 10 szem feketebors
- 1-2 erős pici erős paprika- chili vagy cseresznyepaprika
- 3 szem szegfűszeg
- 1 csipet sáfrányos szeklice vagy késhegynyi sáfrány
- 1 pici reszelt szerecsendió
- 6-8 szál sárgarépa
- 5-6 szál fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- kis csokor petrezselyemzöld
- 1 kisebb karalábé
- 1 közepes fej kelkáposzta
- 1 közepes fej karfiol
- só
- esetleg 1 tk. ételízesítő
Elkészítés:
A húst megmossuk, kiszedegetjük az esetleges tollakat, tokokat, levágjuk róla a felesleges inakat, ereket.
A far végéről egyszerűen vágjuk le a kunkori végét.
Ne bajlódjunk azzal, hogy a zsírzóját keresgéljük, amúgy is csupa zsír az egész, nyugodtan vágjuk le mindenestől.
A lábakról levágjuk a körmöket, átnézzük, hogy ne maradjon rajta bőr.
Ha nehezen lehúzható lenne, akkor egy pillanatra tegyük bele forró vízbe, majd vegyük ki, ekkor már könnyen lejön róla a bőr.
Ha a zúza nincs megtisztítva, akkor szedjük le róla kívülről a felesleges zsírt, inakat.
Vágjuk fel késsel keresztben és folyó víz alatt mossuk ki belőle a benne lévőket, késsel kaparjuk át, távolítsuk el a belső bőrt.
Ne bajlódjunk azzal, hogy a zsírzóját keresgéljük, amúgy is csupa zsír az egész, nyugodtan vágjuk le mindenestől.
Ha nehezen lehúzható lenne, akkor egy pillanatra tegyük bele forró vízbe, majd vegyük ki, ekkor már könnyen lejön róla a bőr.
Ha a zúza nincs megtisztítva, akkor szedjük le róla kívülről a felesleges zsírt, inakat.
Vágjuk fel késsel keresztben és folyó víz alatt mossuk ki belőle a benne lévőket, késsel kaparjuk át, távolítsuk el a belső bőrt.
Beletesszük a nagy levesfőző fazekunkba és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje majd a belekerülő zöldségeket is.
Később már nem tehetünk hozzá vizet.
Vigyázzunk, mert ilyenkor szokott kifutni a habja!
A habot szűrővel leszedhetjük, de, ha rajta marad, az sem baj, mert egyrészt elfő, másrészt a végén úgyis átszűrjük a levest.
A habot szűrővel leszedhetjük, de, ha rajta marad, az sem baj, mert egyrészt elfő, másrészt a végén úgyis átszűrjük a levest.
1 óra múlva mehet bele a kétféle répa, zeller, petrezselyem, karalábé, kelkáposzta.
Normál menetben csak egy darabka kelkáposzta és néhány rózsa karfiol kell bele, de mi nagyon szeretjük a párolt zöldséget - amit aztán külön eszünk köretként és ezért mindig egész karfiolt és kelkáposztát veszek, amit hosszában kettévágunk.
Így kapunk 4 nagy fél darabot.
Néha egy-egy kanál levessel meglocsoljuk.
Egy nagy lapáttal óvatosan megfordítjuk egyszer, majd, ha kész lyukas szűrőkamállal leemeljük.
Ha nem elég intenzív a leves íze, akkor utánasózzuk és ételízesítővel erősítünk rajta.
Mindig külön tegyük hűtőbe, mert így nem romlik meg olyan könnyen.
Cérnametélttel, csigatésztával, kiskockával tálaljuk.
A főtt húst külön fogásként lehet enni ketchuppel, ecetes tormával vagy paradicsom vagy más, akár édes gyümölcs mártással ízesítve.
Feltálalhatjuk a zöldséggel, karfiollal, kelkáposztával esetleg 1-2 főtt krumplival komplett fogásként is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.