Hozzávalók:
- 2 l tej
- 5-6 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 púpos ek. liszt
- 1 rúd vanília, 2-3 zacskó vaníliás cukor
- vanília aroma vagy eszencia
Elkészítés:
A tejes lábasunkban vagy fazekunkban felforraljuk a tejet és takarékon forrásban
tartjuk.
Tegyünk
bele legalább egy puha, hosszában felhasított vanília rudat, amelynek a belsejét
egy éles késsel kikapartuk és persze azt is beletesszük a
tejbe.
A
habból evőkanállal kis adagokat szaggatunk, amit a tejben
megfőzünk.
A
kanalat vízbe mártogatjuk, mint a fagyiskanalat, hogy ne ragadjon rá a
hab.
Ha
egyik oldala megnőtt, akkor óvatosan megfordítjuk és megvárjuk, hogy a másik
fele is felemelkedjen.
Álljunk
mellette, mert hamar kifut.
Szűrővel
kiemeljük és egy tálban hagyjuk lecsöpögni.
Ezt a tejet a végén visszaöntjük a
többi tejhez.
Közben
a tojássárgáját elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a liszttel és egy
kis hideg tejjel.
Szedünk
hozzá 1-2 dl-t a meleg tejből is, megkeverjük és a többi tejhez adjuk.
Kevergetve
újra felforraljuk, amíg be nem sűrűsödik.
Ha
kicsit összekap, akkor sincs nagy baj, a végén át lehet
szűrni.
Hideg vízbe állítva hamarabb lehűl.
Megkóstoljuk
és, ha kell utána ízesítjük vanília aromával, vaniliás cukorral vagy
cukorral,
édesítővel.
Jobb hidegen kóstolni, mert melegen kevésbé érezzük édesnek és hajlamosak vagyunk több cukrot hozzáadni.
Van
úgy, hogy liszt helyett vaníliás pudingot adunk hozzá. Úgy is nagyon
finom.
A
kihűtött mártásra tesszük a habot és úgy kínáljuk.
Lehet
rászórni mazsolát is.
A
franciák egészben teszik rá a krémre a felvert habot és sütőbe téve néhány perc
alatt kicsit megszárítják.
A
tetejére karamel szálakat húznak díszítésül és mandula csíkokkal szórják
meg.
Ile
flottante néven náluk is kedvelt édesség, ami magyarul a festői "úszó sziget"-et
jelenti.
Egyszer
mi is készítettünk ilyen módon és szülinapi torta helyett nagy örömmel fogadta a
kislányom.
Ez
a mennyiség csak irányadó, célszerű eleve minimum a dupláját elkészíteni, mert
mire másnapra vagy harmadnapra jól összeérnének az ízek, addigra már rég
elfogyott az egész!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.