2012. február 13., hétfő

Madártej

Hozzávalók:
  • 2 l tej
  • 5-6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 púpos ek. liszt
  • 1 rúd vanília, 2-3 zacskó vaníliás cukor
  • vanília aroma vagy eszencia

Elkészítés:
 

A tejes lábasunkban vagy fazekunkban felforraljuk a tejet és takarékon forrásban tartjuk.
Tegyünk bele legalább egy puha, hosszában felhasított vanília rudat, amelynek a belsejét egy éles késsel kikapartuk és persze azt is beletesszük a tejbe.


A tojások fehérjét keményre verjük 3-4 ek. cukorral.



A habból evőkanállal kis adagokat szaggatunk, amit a tejben megfőzünk.
A kanalat vízbe mártogatjuk, mint a fagyiskanalat, hogy ne ragadjon rá a hab.
Egyszerre 3-4 darabot tegyünk bele, hogy legyen elég helye.



Ha egyik oldala megnőtt, akkor óvatosan megfordítjuk és megvárjuk, hogy a másik fele is felemelkedjen. 
Álljunk mellette, mert hamar kifut.  
Szűrővel kiemeljük és egy tálban hagyjuk lecsöpögni.
Ezt a tejet a végén visszaöntjük a többi tejhez.
Közben a tojássárgáját elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a liszttel és egy kis hideg tejjel.
Szedünk hozzá 1-2 dl-t a meleg tejből is, megkeverjük és a többi tejhez adjuk.
Vigyázzunk, hogy ne  csapódjon ki, mert hamar rántotta lesz.



Kevergetve újra felforraljuk, amíg be nem sűrűsödik.
Ha kicsit összekap, akkor sincs nagy baj, a végén át lehet szűrni.
Hideg vízbe állítva hamarabb lehűl. 
Megkóstoljuk és, ha kell utána ízesítjük vanília aromával, vaniliás cukorral vagy cukorral, édesítővel.
Jobb hidegen kóstolni, mert melegen kevésbé érezzük édesnek és hajlamosak vagyunk több cukrot hozzáadni.  
Van úgy, hogy liszt helyett vaníliás pudingot adunk hozzá. Úgy is nagyon finom.

A kihűtött mártásra tesszük a habot és úgy kínáljuk.
Lehet rászórni mazsolát is.
A franciák egészben teszik rá a krémre a felvert habot és sütőbe téve néhány perc alatt kicsit megszárítják.
A tetejére karamel szálakat húznak díszítésül és mandula csíkokkal szórják meg.
Ile flottante néven náluk is kedvelt édesség, ami magyarul a festői "úszó sziget"-et jelenti.
Egyszer mi is készítettünk ilyen módon és szülinapi torta helyett nagy örömmel fogadta a kislányom.
Ez a mennyiség csak irányadó, célszerű eleve minimum a dupláját elkészíteni, mert mire másnapra vagy harmadnapra jól összeérnének az ízek, addigra már rég elfogyott az egész!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.