2012. február 8., szerda

Halászlé

Hozzávalók:
  • 1,5 - 2 kg hal: 2-3 fej, farok, filéből maradt gerinc, apróhal, nyesedékek
  • 5-6 szelet hal
  • 4-5 nagyobb vöröshagyma
  • 2 ek. olaj
  • 2-3 púpos tk. piros fűszerpaprika
  • 0,5-0,8 l  házi paradicsomlé vagy egy közepes doboz paradicsompüré felhígítva vízzel, vagy 4-5 db friss paradicsom
  • 4-5 kocka  halászlé koncentrátum
  • víz
  • cseresznyepaprika
Elkészítés:



A vöröshagymát kockára vágjuk, nem kell nagyon apróra, mert majd úgyis átpaszírozzuk.
Az olajat egy közepes fazékban felhevítjük és a hagymát üvegesre pároljuk. 
Ez az étel elbírja a jóféle zsírt is, főleg, ha sovány halunk van.




Levesszük a tűzről beletesszük a fűszerpaprikát és a hal aprólékot.
Kicsit megsózzuk, hozzáadjuk a paradicsomlét/paradicsomot, a halászlé kockákat és felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi.
Főzzük türelmesen úgy  2 órán keresztül,  amíg a hal teljesen szét nem fő.
Ha a tenyered fölé tartod és pár pillanat múlva kissé ragacsos érzésed lesz, akkor már biztosan jó lesz.



Ekkor átpaszírozzuk. A legjobb az erre a célra árult fém paszírozóval.
A nagyobb csontokat, szálkákat kiemeljük, majd merőkanalanként, mindig kis levet is hozzáadva átpaszírozzuk, először a nagyobb, majd a sűrűbb lyukú betéten keresztül.
Ezután visszatesszük a tűzre és felforraljuk.



Ilyenkor még adhatunk hozzá fűszerpaprikát, hogy szép színe legyen.
Beletesszük a halszeleteket, amit előtte jól besóztunk és kb. 10 perc alatt készre főzzük.

Az erős cseresznyepaprikát mindenki magának adagolhatja, ha szereti erősen.




A halászlét mindig csak forrón tálaljuk.
Mi nagyon sok halat paszírozunk le, az aprólékhoz még kisebb halszeleteket is adunk, mert a lányom csak így eszi meg a halat, külön szeletben nem szereti.
Így a mi levesünk jó sűrű lesz.
Általában nem tesznek bele paradicsomlét, de a Mama így szokta készíteni és mi így szerettük meg.
A leves alapja általában ponty, de bármilyen más halat, harcsát, keszeget, ...stb. tehetünk bele.

Egyszer külföldön karácsonykor nem jutottunk pontyhoz, ekkor lazacból készítettem el a halászlét, úgy is nagyon finom volt, csak vigyázni kell, hogy a szelet lazacot ne főzzük túl, mert száraz lesz.
Van aki haltejet és ikrát is tesz bele, ezt a végén adjuk hozzá a halszelettel együtt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.