Hozzávalók:
- 1,5 - 2 kg hal: 2-3 fej, farok, filéből maradt gerinc, apróhal, nyesedékek
- 5-6 szelet hal
- 4-5 nagyobb vöröshagyma
- 2 ek. olaj
- 2-3 púpos tk. piros fűszerpaprika
- 0,5-0,8 l házi paradicsomlé vagy egy közepes doboz paradicsompüré felhígítva vízzel, vagy 4-5 db friss paradicsom
- 4-5 kocka halászlé koncentrátum
- só
- víz
- cseresznyepaprika
A vöröshagymát kockára vágjuk, nem kell nagyon
apróra, mert majd úgyis átpaszírozzuk.
Az olajat egy közepes fazékban felhevítjük és a
hagymát üvegesre pároljuk.
Levesszük a tűzről beletesszük a fűszerpaprikát és
a hal aprólékot.
Kicsit megsózzuk, hozzáadjuk a paradicsomlét/paradicsomot, a
halászlé kockákat és felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi.
Főzzük türelmesen úgy 2 órán keresztül, amíg a
hal teljesen szét nem fő.
Ha a tenyered fölé tartod és pár pillanat múlva
kissé ragacsos érzésed lesz, akkor már biztosan jó lesz.
Ekkor átpaszírozzuk. A legjobb az erre a célra
árult fém paszírozóval.
A nagyobb csontokat, szálkákat kiemeljük, majd
merőkanalanként, mindig kis levet is hozzáadva átpaszírozzuk, először a nagyobb,
majd a sűrűbb lyukú betéten keresztül.
Ilyenkor még adhatunk hozzá fűszerpaprikát, hogy
szép színe legyen.
Beletesszük a halszeleteket, amit előtte jól
besóztunk és kb. 10 perc alatt készre főzzük.
A halászlét mindig csak forrón tálaljuk.
Mi nagyon sok halat paszírozunk le, az aprólékhoz
még kisebb halszeleteket is adunk, mert a lányom csak így eszi meg a halat,
külön szeletben nem szereti.
Így a mi levesünk jó sűrű lesz.
Általában nem tesznek bele paradicsomlét, de a Mama így szokta készíteni és mi így szerettük meg.
A leves alapja általában ponty, de bármilyen más
halat, harcsát, keszeget, ...stb. tehetünk bele.
Egyszer külföldön karácsonykor nem jutottunk
pontyhoz, ekkor lazacból készítettem el a halászlét, úgy is nagyon finom volt,
csak vigyázni kell, hogy a szelet lazacot ne főzzük túl, mert száraz
lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.