Hozzávalók:
- 1 kg fejtős bab
- 1 db füstölt csülök
- 4 db babérlevél
- egész bors
- 4-5 db sárgarépa
- 4-5 db fehérrépa
- 1 db karalábé
- 1 db zeller, a levelével együtt
- 1 fej hagyma
- 5-6 cikk fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1/2 db csípős paprika
- 1 db paradicsom
- 1 ek. ételízesítő
- 1 ek. olaj
- 1 ek. liszt
- 1 ek piros fűszerpaprika
- ecet
- tejföl
Elkészítés:
A fejtős babot megtisztítjuk. Leöblítjük, leszűrjük.
A fejtős babot nem kell beáztatni.
Ha szárazbabból készítjük, akkor ugyanígy főzzük, csak előtte a babot egy éjszakára langyos vízben beáztatjuk.
Másnap tiszta vízben néhány darab babérlevél, egész bors kíséretében puhára főzzük.
A csülköt kiemeljük, félretesszük.
A füstölt levet újra felforraljuk és beletesszük a babot.
Fedővel lefedve majdnem puhára főzzük.
Ráfújunk a fakanálra kivett babszemre, és ha pöndörödik a héja, akkor már puha.
Ekkor beletesszük a feldarabolt zöldségeket, a kétféle répát, karalábét, zellert, a zellerlevelet, a petrezselyem zöldjét, a paradicsomot, a zöldpaprikákat, a kockára vágott hagymát és a fokhagyma nagy részét is belenyomjuk.
Ízesítjük az ételízesítővel, sóval, borssal.
15 perc múlva egy kis rántást készítünk az olajból és a lisztből, amihez hozzáadjuk a maradék fokhagymát és a piros fűszerpaprikát.
1 ek ecettel savanyítjuk.
Pár percig főzzük, majd hozzáadjuk a darabokra vágott csülök felét, ez bőven elég lesz.
A bőrét is adjuk hozzá.
A csülök másik felét eltehetjük a mélyhűtőbe, vagy pedig hidegen feltálalhatjuk.
Tejföllel kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.