Hozzávalók:
- 1/2 kg sertés darált hús
- 1/2 kg pulyka darált hús
- 2 db hagyma
- 4 db zsemle
- 3 db tojás
- 5-6 cikk fokhagyma
- só
- bors
- őrölt kömény
- 1-2 tk. darált pritamin paprika
- 1 tk fűszerpaprika
- 2 csokor petrezselyem
- prézli
- olaj
Elkészítés:
A kétféle darált húst összegyúrjuk.
Könnyebb a fasírt, ha a sertés hús mellé soványabb pulyka húst is adunk.
A zsemléket vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk.
A kézi krumplinyomóval ragyogóan össze lehet törni.
Összekeverjük a hússal.
A kis kockákra vágott hagymát 1 ek. olajon megdinszteljük, majd megsózzuk, borsot, köményt, fűszerpaprikát adunk hozzá.
A petrezselyem apróra vágott zöld szárát és a leveleit is beletesszük.
Belenyomjuk a fokhagymákat.
Hozzákeverjük a darált pritamin paprikát.
Még melegen hozzáadjuk a húshoz, mert így sokkal könnyebb elkeverni és a fűszerek is jobban kiadják aromájukat a forró olajban.
Beleütjük a tojásokat.
Jól összekeverjük.
Meg kell kóstolni, hogy elég sós-e.
Végül egy tepsibe alufóliát terítünk, amit pici olajjal kiolajozunk.
Hosszában szórunk bele prézlit.
Erre halmozzuk fel hosszában a darált húst.
Kezünkkel formáljunk csinos kis cipóformát.
Felül is beszórjuk prézlivel és egy kevés olajjal megpermetezzük.
180 C fokos sütőben készre sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, nem ragad-e a belseje.
Kb. 1 óra alatt a kérge kissé ropogós lesz.
Ha kihűlt, akkor lehet szépen szeletelni.
Főtt tojást is ültethetünk a közepére és úgy sütjük meg.
Ezt nevezik Stefánia vagdaltnak.
Klasszikus kerek fasírtokat is készíthetünk.
Ilyenkor a fenti masszát zsemlemorzsában megforgatjuk, gombócot formázunk, amit kissé ellapítunk és bő olajban kisütünk.
Az így kapott fasírt sokkal ropogósabb, viszont több kalória van benne a sok prézli és olaj miatt.
Nem beszélve arról, hogy a sütőben nem lesz annyira szagos a lakás, a ruhánk és a hajunk, mint az olajban kisütött vagdalt esetén.
A képen a fasírtot egy könnyű salátával tálaltam, amihez uborkát, sárgarépát, egy darabka fejes káposztát, hagymát, zöldpaprikát és kevés paradicsomot gyalultam, vágtam össze.
Picit besóztam, majd olíva olajjal és kevés borecettel meglocsoltam a salátát.
Végül két marék vágott petrezselyemmel szórtam meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.