Hozzávalók:
- 1 db tanyasi tyúk
- 1 db vöröshagyma
- 2-3 cikk fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 10 szem fekete bors
- 1-2 pici erős paprika (chili vagy cseresznyepaprika)
- 3 szem szegfűszeg
- 1 csipet sáfrányos szeklice vagy késhegynyi sáfrány
- 1 pici reszelt szerecsendió
- 6-8 szál sárgarépa
- 5 szál fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- kis csokor petrezselyemzöld
- 1 kisebb karalábé
- só
- esetleg 1 tk. ételízesítő/2-3 tyúkhúsleves kocka
Elkészítés:
Beletesszük a levesfőző fazekunkba és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje majd a belekerülő zöldségeket is.
Később már nem tehetünk hozzá vizet.
Felforraljuk nagy lángon a levest.
Vigyázzunk, mert ilyenkor szokott kifutni a habja!
Majd takarékra tesszük.
Bugyogjon csak 1-2 órán keresztül. Nem kell leszedni a habját, ezt majd szépen elfövi.
Amikor már főtt vagy egy órát, akkor megsózzuk, belerakjuk, a vöröshagymát - amibe a szegfűszegeket beletűztük - a fokhagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, és a fűszereket: a feketeborsot, az erős paprikát, a sáfrányt és a szerecsendiót.
Ha nem elég intenzív a leves íze, akkor utánasózzuk és ételízesítővel vagy tyúkhúsleves kockával erősítünk rajta.
A csirke májat a főzés végén tegyük csak bele a levesbe, hamar átfő és nem lesz így kemény.
Ha már a kés könnyen átmegy a húson, akkor kész van.
10 percet állni hagyjuk, majd kiszedegetjük a zöldséget, húst és szűrőn átszűrjük a levest.
Mindig külön tegyük hűtőbe, mert így nem romlik meg olyan könnyen.
Cérnametélttel, csigatésztával, kiskockával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.