Hozzávalók:
- 15-20 tányér kinyílt bodza virág
- 10-12 l víz
- 3/4 cs citrompótló
- 3 nagy citrom
- édesítő
- cukor
Elkészítés:
Nagyon egyszerűen készíthető friss nyári ital.
Azonnali fogyasztásra való, a hűtőben tárolom, igaz nem sokáig, mert mindig hamar elfogy...
Másnap jobb az íze, már ha marad belőle.
A kinyílt ép bodzavirágot rövid szárral szedjük le.
Gyorsan hideg vízben leöblítjük, hogy az esetleges bogarak előjöjjenek.
Ha tetves a bodza, le se szedjük!
Egy nagy fazékban vizet forralunk, elzárjuk a gázt.
Ezután már nincs más dolgunk,mint beleszórni a bodzát és a majdnem teli csomag citrompótlót.
3 szép érett citromot jó alaposan megmosunk, ujjnyi széles karikákra vágjuk és a fazékba tesszük.
Mi édesítővel készítjük, de azért 1-2 ek. cukrot is teszek a vízbe.
Kiteszem a fazekat a napra és egy fedőt lazán ráteszek, de nem fedem le teljesen.
2 nap múlva általában már készen is van.
Kóstoljuk meg, finom, illatos, aromás bodza íze kell, hogy legyen.
Most jön a java: szép tiszta kezünkkel jól kinyomkodjuk a citrom karikákat, hogy az ikrás citrombelső mind
besűrítse a szörpünket.
Ha kell, most édesítővel és kevéske cukorral beállítjuk a megfelelő ízt.
Ne legyen nagyon édes, jobb, ha pikáns és kicsit savanykás.
Leszűrjük a bodzát és csavaros üvegekben hűtőben tároljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.