Hozzávalók:
Elkészítés:
Elkészítjük a tölteléket:
A darált húst egy tálba tesszük. Legjobb, ha sertés és pulyka, netán borjú húst veszünk vegyesen.
A gerslit meleg víz alatt néhányszor átöblítjük, majd vízzel felöntve egy kis fazékban felforraljuk.
Levesszük a tűzről és szűrőkanálban hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük és a darált hússal összekeverjük.
Két fej hagymát apró kockákra vágunk és 2 ek.olajon üvegesre pároljuk.
Beletesszük a sót és a borsot és a tűzről levéve belekeverjük a piros fűszerpaprikát.
Összekeverjük a gerslis hússal.
Megkóstoljuk, ha kell, adunk még hozzá sót, borsot.
Belekeverünk egy egész tojást. Nem kell több, mert akkor kemény lesz a töltelék.
A megmosott zöldpaprikák tetejét körben levágjuk és a belsejüket eltávolítjuk.
A karimát ne dobjuk el, belefőzzük az ételbe, ez is majd erősíti a paprika ízét.
A darált húst beletöltjük a paprikákba.
Ne legyen túl szoros, mert még meg fog dagadni a főzés során.
Ha kimarad hús, azt majd később tesszük az ételhez.
Egy fazékban felforralunk annyi vizet, ami majd jól ellepi a paprikákat.
Most tesszük bele a paradicsompürét, megsózzuk, beletesszük paprika kupakokat, a zellerszárat is és a lángot takarékra állítva egyenként belerakjuk a töltött paprikákat.
Ha újra felforrt az étel, akkor egy tányérba kevés lisztet szórunk és a belisztezett kezünkkel formás gombócokat készítünk a maradék húsból, amelyeket szép egymás után ráhelyezzük a töltött paprikákra.
Csakis forrásban lévő ételbe tegyük a gombócokat, különben szétesnek.
Ha minden gombóc benne van, akkor már csak kis lángon puhára kell főzni az ételt.
Egy gombócot szétvágva meggyőződhetünk arról, hogy jól átfőtt-e, puha-e a hús.
Amikor már majdnem puha a hús, akkor elkészítjük a rántást:
A maradék 2 ek. olajon megpirítjuk a lisztet, majd a tűzről levéve 2 dl hideg vízzel felöntjük és simára keverjük.
Egy szűrőn keresztül hozzáadjuk a töltött paprikához és pár perc alatt sűrűre főzzük a paradicsomos mártást.
Tálaláskor cukorral/édesítőszerrel ízesítjük.
Magában vagy főtt krumplival is tálalhatjuk.
Mindig nagy adagot készítek, mert ezt az ételt istenien lehet fagyasztani.
A felengedés után egy vékony tejfeles lisztes habarással átforraljuk az ételt és máris frissként tálalhatjuk.
- 1,5-2 kg darált hús
- 2 fej hagyma
- 30 dkg gersli
- 2+2 ek olaj
- 2 tk fűszerpaprika
- 2-3 ek. liszt
- + liszt a gombóc formázásához
- só
- bors
- 1,5 kg tölteni való zöldpaprika
- 1 nagy doboz paradicsom püré
- 2-3 szál zeller
- édesítő/cukor
Elkészítés:
Elkészítjük a tölteléket:
A darált húst egy tálba tesszük. Legjobb, ha sertés és pulyka, netán borjú húst veszünk vegyesen.
A gerslit meleg víz alatt néhányszor átöblítjük, majd vízzel felöntve egy kis fazékban felforraljuk.
Levesszük a tűzről és szűrőkanálban hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük és a darált hússal összekeverjük.
Két fej hagymát apró kockákra vágunk és 2 ek.olajon üvegesre pároljuk.
Beletesszük a sót és a borsot és a tűzről levéve belekeverjük a piros fűszerpaprikát.
Összekeverjük a gerslis hússal.
Megkóstoljuk, ha kell, adunk még hozzá sót, borsot.
Belekeverünk egy egész tojást. Nem kell több, mert akkor kemény lesz a töltelék.
A megmosott zöldpaprikák tetejét körben levágjuk és a belsejüket eltávolítjuk.
A karimát ne dobjuk el, belefőzzük az ételbe, ez is majd erősíti a paprika ízét.
A darált húst beletöltjük a paprikákba.
Ne legyen túl szoros, mert még meg fog dagadni a főzés során.
Ha kimarad hús, azt majd később tesszük az ételhez.
Egy fazékban felforralunk annyi vizet, ami majd jól ellepi a paprikákat.
Most tesszük bele a paradicsompürét, megsózzuk, beletesszük paprika kupakokat, a zellerszárat is és a lángot takarékra állítva egyenként belerakjuk a töltött paprikákat.
Ha újra felforrt az étel, akkor egy tányérba kevés lisztet szórunk és a belisztezett kezünkkel formás gombócokat készítünk a maradék húsból, amelyeket szép egymás után ráhelyezzük a töltött paprikákra.
Csakis forrásban lévő ételbe tegyük a gombócokat, különben szétesnek.
Ha minden gombóc benne van, akkor már csak kis lángon puhára kell főzni az ételt.
Egy gombócot szétvágva meggyőződhetünk arról, hogy jól átfőtt-e, puha-e a hús.
Amikor már majdnem puha a hús, akkor elkészítjük a rántást:
A maradék 2 ek. olajon megpirítjuk a lisztet, majd a tűzről levéve 2 dl hideg vízzel felöntjük és simára keverjük.
Egy szűrőn keresztül hozzáadjuk a töltött paprikához és pár perc alatt sűrűre főzzük a paradicsomos mártást.
Tálaláskor cukorral/édesítőszerrel ízesítjük.
Magában vagy főtt krumplival is tálalhatjuk.
Mindig nagy adagot készítek, mert ezt az ételt istenien lehet fagyasztani.
A felengedés után egy vékony tejfeles lisztes habarással átforraljuk az ételt és máris frissként tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.