2012. május 28., hétfő

Sárgaborsó főzelék

Hozzávalók:

  • 50 dkg sárgaborsó
  • 1 fej hagyma
  • 6-8 cikk fokhagyma
  • 3-4 babérlevél
  • darabka füstölt hús
  • 2 tk darált pritamin paprika
  • 1-2 ek olaj
  • 1 ek liszt
  • 1 tk őrölt pirospaprika




Elkészítés:

A sárgaborsót vízzel többször átöblítjük, majd langyos vízben legalább fél napra beáztatjuk.
Lehet előző este is előkészíteni.


Másnap egy lábasban felteszünk forrni vizet, amibe beleteszünk egy fej hagymát kétfelé vágva, a babérlevelet, a darált pritamin paprikát és belenyomunk 2-3 cikk fokhagymát.

Most tesszük bele a füstölt húst, ami lehet egy kis darab sonka, bacon, főtt császárhús, füstölt oldalas, kolbász, de egy kis füstölt szalonna bőr is megteszi.


5-10 perc főzés után beletesszük a leszűrt sárgaborsót.

És most kell nagyon odafigyelni, mert amikor felforr, akkor ki is fut... legalábbis nekem mindig kifut és akkor  takaríthatjuk a tűzhelyet!

Szóval, ha felforrt, akkor takarékra tesszük és fedő alatt, de nem teljesen lezárva, puhára főzzük.

Egy kis rántást készítünk, az olajon megfuttatjuk a lisztet, belenyomjuk a maradék fokhagymát és pár pillanat múlva már le is vesszük a tűzről.

Belekeverjük a piros paprikát, kevés vízzel simára keverjük és szűrőn keresztül a főzelékhez adjuk.
A végén persze a szűrőben maradt fokhagymát is tegyük bele.

Keverjük meg és pár percig hagyjuk forrni.

Ilyenkor szokott leégni az alja, úgyhogy legyünk résen!


A füstölt hússal kínáljuk.

Lehet egy pici ecetet is beletenni, ha valaki úgy szereti.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.