2012. február 18., szombat

Paradicsomleves

Paradicsomleves 1.
Hozzávalók:
  • 1 nagyobb konzerv paradicsompüré vagy   1-2 ü. házi paradicsomlé
  • 1 kisebb db vöröshagyma
  • 2 szál zeller
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek liszt
  • cukor/édesítő
Elkészítés:

Egy fazékban felhevítjük az olajat és beletesszük a félbevágott hagymát.
1 perc múlva hozzáadjuk a lisztet és kevergetve habzásig hevítjük.

Ekkor levesszük a tűzről és beleöntjük a kb. 2 l vízzel felhígított paradicsompürét vagy a paradicsomlét.
Összekeverjük és újra tűzre tesszük.

Megsózzuk és belerakjuk a zellerszárat is.
Erős tűzön felforraljuk és addig ott állunk mellette, mert mindig kifut...
Ekkor takarékra vesszük a lángot és úgy fél órát főzzük.
Megkóstoljuk és ha kell, utánasózunk és megédesítjük.

Paradicsomleves 2.

Anyu módszere kicsit más:
Ő az elején az apróra vágott hagymát teszi az olajba, üvegesre párolja, beleteszi a lisztet,
 habzásig hevíti, majd a tűzről levéve hozzáadja a fűszerpaprikaport. 
Felönti a paradicsomlével és a többi megegyezik az előző receptben foglaltakkal.
Pár szál petrezselymet is tesz bele.

Paradicsomleves 3.

Annyiban tér el az első változattól, hogy friss paradicsomból készítjük.
Szép nagy érett paradicsomból finom. A legjobb a klasszikus leveses ún. befőző paradicsom.

A megmosott, nagyobb darabokra vágott paradicsomot egy kisebb fazékba tesszük és főzzük kb.
15-20 percig, addig teljesen megpuhul és kibújik a bőréből...

Turmix gépben megpörgetjük és szitán kanállal átpaszírozzuk.
A továbbiakban azonosan főzzük, mint az 1. receptet.
Összehasonlíthatatlanul frissebb íze van, mint a püréből készült leveseknek.

Paradicsomleves 4.

Szoktam beletenni néha egy kis illatos fűszert: kakukkfüvet, rozmaringot, bazsalikomot, de csak nagyon keveset, épp hogy csak illata legyen, de ne vigye el nagyon az ízét.
 

Kockatészta, betűtészta, eperlevél,cérnametélt vagy egy marék rizs illik bele.

Ha belefőzzük a levesbe a tésztát. akkor egyfolytában keverjük, mert odaég a fazék aljára.
Jó módszer külön kifőzni, mert így nem szívja fel a levest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.