2012. február 20., hétfő

Lasagne Zsófi módra

Hozzávalók:

  • 1 kg darált hús /fele pulyka-fele sertés
  • 1 fej hagyma
  • 4-5 cikk fokhagyma
  • 1 vastagabb sárgarépa
  • 1 fél zeller
  • 1 közepes paradicsompüré
  • rozmaring
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • oregano
  • bors
  • 1-2 ek olaj
  • 1 kg fodros nagy kocka tészta
  • 1-2 ek olaj


  • 1 l tej
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • szerecsendió
  • fehérbors


  • 20 dkg reszelt sajt



Elkészítés:

Elöljáróban leszögezem, hogy tisztában vagyok azzal, hogy a lasagne speciális lap tésztából készül.
Persze úgy is finom, de nálunk a lányom rajong a tésztákért és neki alkottam ezt a fajta magyaros akcentusú lasagnét.

Először is egy nagy fazékban, sós vízben kifőzzük a jóféle fodros nagy kocka tésztánkat.
Nem kell puhára, csupán al dente - comme il faut!
Leszűrjük olajjal, sóval összekeverjük és félretesszük.

Lereszeljük a sajtot.

Egy lábasban 2 ek. olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.
Közben a reszelőn lereszeljük a répát és a zellert.
Hozzáadjuk a hagymához, 1-2 percig kevergetve pirítjuk, majd beletesszük a kétféle darált húst.

Erős tűzön, egyfolytában kavargatjuk és a fakanállal szétnyomkodjuk a húst, amíg morzsássá szét nem válik és kifehéredik.

Ekkor megsózzuk, borsozzuk, fűszerezzük rozmaringgal, bazsalikommal, kakukkfűvel, oreganoval és belenyomjuk a fokhagymát is.
Felöntjük a vízzel felhígított paradicsompürével és kb. 1 órát fedő alatt lassan főzzük.

Elkészítjük a besamelt.
Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet és kevergetve kicsit forraljuk.
Amikor már jó habosan rotyog, akkor hozzáadjuk a meleg tejet.
Tovább kavarjuk addig, amíg be nem sűrűsödik.

Közben megsózzuk, borsozzuk és egy csipet reszelt szerecsendióval ízesítjük.

Ha elég sűrű levesszük a tűzről.
 

Összerakjuk a tésztát:

Egy nagy tepsi alját beterítjük a tészta egy részével.
Rásimítjuk a húsos ragut. Jó bőven adagoljuk, ne sajnáljuk.
Újra teszünk rá tésztát, elegyengetjük.
Most rátesszük a fele besamelt és szórunk rá bőven sajtot.
Újra tészta jön.
Majd újra hús.
Majd tészta.
Majd besamel és sajt.

Végül is a sorrend mindegy, a köztes tészta rétegek lehetnek vékonyabbak is.
A tetejére tészta kerüljön.

Forró sütőben 200 C fokon 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

Ha marad a húsból, tegyük el zárható kis dobozban a mélyhűtőbe.
Legközelebb csak egy kis spagettit kell kifőznünk hozzá, sajtot reszelni rá és máris kész a finom olasz tésztánk.

Ha marad tésztánk, akkor készítsünk egy kis sajtos, besameles rakott tésztát. Hús nélkül is tökéletes  

 
                
Ha darált húst készítek, akkor mindig legalább kétféle húst vegyítek, legtöbbször a sertés és a pulyka variációt, de nagyon szeretem a borjú vagy marha darált hússal is keverni.
Így az egyik szárazságát tökéletesen kiegyenlíti a másik hús zsírossága, illetve a lelkiismeretünkön könnyíthetünk,
hogy szárnyas húst is tettünk bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.