2012. február 4., szombat

Marhapörkölt


Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg marhahús (comb, lábszár, nyak)
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 1-2 tk. piros fűszerpaprikapor
  • 2-3 cikk fokhagyma
  • 1-2 db zöldpaprika
  • 1-2 db paradicsom
  • 2 ek. olaj (zsír)
  • bors
  • 1 csipet majoranna
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 1-2  tk. nem erős, házi pritamin paprika krém
  • 1 pici erős paprika krém
  • víz

Elkészítés:

Egy lábasban az olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát.



Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük és ráöntünk 1-2 ek. vizet, hogy a paprika ne égjen meg.

Visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a megmosott, inaktól, zsírtól megszabadított, kockákra vágott húst.


Kavargatva erős tűzön addig pirítjuk a húst, ameddig ki nem fehéredik és minden pórusát be nem zárja.


Ekkor majdnem takarékra állítjuk a gázt és fedővel lefedjük a lábast.

Úgy 10 perc múlva megnézzük, hogy mennyi levet engedett és, ha kell öntünk bele 1-2 pohár meleg vizet. 
A marha sokáig fő, mindig legyen elég leve, de egyszerre ne túl sok, mert akkor híg szaftja lesz.

Hozzáadjuk a pici kockákra vágott paradicsomot, zöldpaprikát, belenyomjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk és megfűszerezzük az őrölt köménnyel, pici majorannával, tegyük bele a kétféle paprika krémet.


A pörkölt az a fajta étel, amit főzés közben kóstolni kell, egyrészt azért, hogy elég sós, elég ízes-e, másrészt, hogy puha-e már a hús.
A szaftja mindig jó sűrű legyen.


Nokedlivel, tésztával, rizzsel, tarhonyával köríthetjük, illetve  bármilyen főzelékre feltétként adhatjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.