2012. február 9., csütörtök

Kínai leves

Hozzávalók:
  • 1-2 zacskó kínai tésztás leves
  • 1 kk szezámolaj
  • kb 15 cm póréhagyma
  • 1 marék csíkokra vágott fejes káposzta
  • egy fél piros színű zöldpaprika
  • egy fél zöld színű zöldpaprika
  • 1 fél cukkini
  • 1-2 szelet füstölt sonka
  • 1 kk szójaszósz
  • 1 kk Hoysin mártás
  • 1 kk halszósz vagy osztrigaszósz
  • 1 kk kínai ötfűszer
Elkészítés:
A zacskós leves előírás szerint elkészítjük, vagyis általában egy zacskóhoz kb. fél liter vízet felforralunk, beleszórjuk a kis tasakok tartalmát és végül hozzáadjuk a tésztát.

Hamar elzárjuk a tüzet, nehogy elázzon a tészta.

Közben egy teflon edényben pici olajon megfuttatjuk a ferdén karikára vágott pórét, hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket és 2-3 percig erős lángon pirítjuk.

A legfontosabb szabály, hogy a zöldségeket soha nem főzzük túl. Ropogósnak kell lenniük.

Tálaláskor a  levesbe tesszük a tésztát és ráhalmozzuk a zöldséget.

Ez tulajdonképpen egy kínai ihletésű leves, amelyet akkor készítek, ha gyorsan valami melegre vágyunk, ha nincs már idő mást főzni, ha éppen betegség után lábadozom és nem kívánok mást enni vagy csak akkor, amikor kedvem van hozzá, mert mi mindannyian nagyon szeretjük és különben is manapság már mindenkinek van egy saját kínai leves receptje.

Bármilyen kínai/vietnami zacskós leves jó hozzá, persze az udon tésztás, rizstésztás vagy üvegtésztás levesek  finomabbak...

Az előírás szerint elkészítve, csak magában is finom, de a zöldségek nagyon feldobják és egy zacskóból ketten-hárman is jóllaknak.

Bármilyen zöldségből isteni: sárgarépa, kínai kel, karalábé, fekete retek, szárzeller, brokkoli, friss gyömbér, újhagyma zöld szára, csípős paprika ....stb. jó bele. Legyen szép színes.

Kedvencem a fejes saláta vagy a jégsaláta, amit csíkokra vágok és csak tálaláskor teszek bele, nehogy nagyon elázzon. 

Természetesen a szójacsíra vagy bambuszrügy, esetleg egyéb távolkeleti zöldségek lennének az igaziak, de sajna nem mindig van rá lehetőségünk, hogy  ezeket előkapjuk a hűtőből.

A rákízesítésű levesbe szoktam tenni egy-két marék garnélát. Ehhez a mélyhűtött is jó, előzőleg fel kell engedni és leöblíteni. Együtt pirítjuk a zöldségekkel, 2 perc a ráknak is elég.

Friss koriandert és kevés fokhagymát teszek hozzá.

Csirkés levesbe tehetünk egy marék maradék főtt vagy sült csirkét.

Az ízeket elvihetjük más irányba is, például, ha curryt vagy  pici colombót (karibi nagyon intenzív karakteres curry szerű fűszer) adunk hozzá.

Főztem már kevés lével és kókusztejjel felöntve, vagy 2 ek. mogyoróvajjal megbolondítva és tálaláskor egy marék  sós mogyoróval megszórva is.

Mindig más íze lesz.

A kínai ötfűszer: Legtöbbször azt halljuk, hogy csillagánizs vagy ánizs, szecsuáni bors vagy fekete bors, szegfűszeg, édeskömény és fahéj  vagy kasszia keveréke.

Ám nem ritka, hogy chilit, gyömbért vagy édesgyökeret is tesznek hozzá. 

Én egy francia fűszerkeveréket vettem alapul és ott a klasszikus ötfűszer összetevők az ánizs, a bors, az édeskömény, a fahéj és az őrölt koriander.

Ezeket egyenlő arányban megdarálom, összekeverem és kis üvegekben tárolom. Szinte minden kínai ételbe teszek belőle egy keveset.
 A csillagánizs olyan gyönyörű, hogy azt sajnálom megőrölni, mindig egészben teszek az ételbe néhány darabot. 


A képen látható levesbe egy kis füstölt sonkát tettem bele és nem bántam meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.