2012. február 19., vasárnap

Gulyás leves

Hozzávalók:
  • 1 kg marhahús (comb, lábszár, nyak)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5-6 db sárgarépa
  • 4-5 db fehérrépa
  • egy közepes db zeller
  • 2-3 db zellerzöld
  • 1 kg burgonya
  • 1-2 tk. piros fűszerpaprikapor
  • 3-4 cikk fokhagyma
  • 1-2 db zöldpaprika
  • 1-2 db paradicsom
  • 2 ek. olaj (zsír)
  • bors
  • 2 tk. őrölt köménymag
  • 2-3 db babérlevél
  • 1-2  tk. nem erős, házi pritamin paprika krém
  • 1 pici erős paprika krém
  • 1 csipet majoranna
  • víz
Elkészítés:

Először egy pörköltalapot készítünk. 
Egy nagyobb az olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát.

Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük és ráöntünk 1-2 ek. vizet, hogy a paprika ne égjen meg.

Visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a megmosott, inaktól, zsírtól megszabadított, kockákra vágott húst.

Kavargatva erős tűzön addig pirítjuk a húst, ameddig ki nem fehéredik és minden pórusát be nem zárja.

Ekkor majdnem takarékra állítjuk a gázt és fedővel lefedjük a fazekat.

Úgy 10 perc múlva hozzáadjuk a pici kockákra vágott paradicsomot, zöldpaprikát, belenyomjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk és megfűszerezzük az őrölt köménnyel, pici majorannával, tegyük bele a kétféle paprika krémet és a babérlevelet . A köménymag íze domináljon.

Úgy 40-50 perc múlva hozzáadjuk a feldarabolt répákat, zellert, a zellerszárat és felöntjük vízzel, hogy jól ellepje.


Tovább főzzük, majd  kb. 10 perc múlva beletesszük  a kockára vágott burgonyát is.

Ha minden puha, akkor megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk vagy még egy kis köményt adunk hozzá.
Sűrű, testes levesnek kell lenni.
Rakhatunk bele csipetkét vagy nokedlit is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.