2012. június 9., szombat

Vörösboros, áfonyás, gombás őzpörkölt

Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg őzcomb
  • 2 fej hagyma
  • 50-75 dkg gomba
  • 2 ek olaj
  • kakukkfű
  • 2 tk.só
  • 10 db borókabogyó
  • 15 dkg aszalt áfonya
  • 3 ek áfonya lekvár
  • 2-3 dl vörösbor

Elkészítés:


Az őzhúst megmossuk, megszárítjuk és falatnyi kockákra vágjuk.


Egy lábasban az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát.


Majd rátesszük a húst és erős tűzön kevergetve addig sütjük, amíg a pórusaik be nem záródnak.




Most megsózzuk, fűszerezzük morzsolt kakukkfűvel, húsklopfolóval összevert borókabogyóval és öntsük fel annyi vízzel, ami épp ellepi.
Fedjük le a lábast, csak egy kis rést hagyjunk a gőznek és kis lángon főzzük 35-45 percig.







Most beletesszük a szeletekre vágott gombát, majd ráöntünk 2 dl vörösbort és lefedve kis lángon továbbfőzzük vagy egy fél órát.




 Ha közben elfőné a levét, bátran adjunk hozzá még egy kis bort.









Ha már puha a hús, rászórjuk a maradék áfonyát és beletesszük az áfonya lekvárt is.


Összeforraljuk.

Megkóstoljuk, ha kell sózzuk és kevés kakukkfűvel erősítjük az ízét.


A képen pirított dióval ízesített széles metélttel tálaltam.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése