2012. június 9., szombat

Tárkonyos bárányleves

Hozzávalók:

  • 1 kg bárány borda, lábszár, apróhús
  • 1 fej hagyma
  • 2 ek olaj
  • 2-3 cikk fokhagyma
  • 1 zöldpaprika
  • pici db csípős paprika
  • 1 paradicsom
  • 5 db sárgarépa
  • 5 db új fehérrépa
  • 1/2 db karalábé
  • 2-3 marék zöldborsó
  • 2-3 marék zöldbab
  • 1 csokor tárkony
  • 4 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 citrom karikára vágva
  • 1 kg karajcsont
  • 1 ek ételízesítő


Elkészítés:

A karajcsontból egy fazékban sóval és ételízesítővel csontlevet főzünk.
Ebbe rakhatjuk a nagy báránycsontokat is.
A tárkony szárát is belefőzhetjük, később ezt kidobjuk.

A bárányhúst megmossuk és falatnyi kockákra vágjuk.


Egy másik edényben - én wookban főztem - az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
Nem kell nagyon megpirítani.

Most hozzáadjuk a bárányhúst és fedő alatt jó fél órát főzzük.
Ha elfőné a levét, akkor a csontléből öntünk alá keveset.

Megsózzuk, hozzáadjuk a fele tárkonyt.
Beletesszük az apróra vágott paradicsomot, zöldpaprikát, csípős paprikát.
Néhány percig együtt főzzük.


Most hozzáadjuk a zöldborsót, zöldbabot, a karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, karalábét.


Pár percig együtt pirítjuk, majd az egészet beleöntjük a csontlébe.

15 percig főzzük, ezalatt a zöldségek is  megpuhulnak.

Ekkor a tejfölből, lisztből kevés vízzel habarást készítünk, amit szűrőn keresztül a levesbe öntünk.
Elkeverjük, egyet forr és kész a leves.

Citromlével és citromkarikával ízesítjük.
A maradék tárkonylevelet is beleszórjuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése