2012. június 19., kedd

Kovászos uborka

Hozzávalók:

  • 3 kg kovászolni való uborka
  • 1 nagy csokor friss kaporszár
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 4-5 tk só
  • 1 szelet pirított kenyér
  • víz



Elkészítés:

Kovászosnak mindig az ún. kovászolni való uborkát vegyük.
Ez jellegzetes magyar fajta, kemény, ropogós uborka.

Az uborkát jól megmossuk, kezünkkel körben, erősen ledörzsöljük.
Majd két végét levágjuk.
Régebben mindig meg kellett kóstolni, hogy nehogy keserű legyen, de manapság már ritkán találkozunk ilyen kellemetlen ízű uborkával.
Majd hosszában kereszt alakban bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen.



Egy 5 literes üveget alaposan kimosunk.

Az üveg aljára tesszük a jól megmosott kaporszárat.

Az uborkákat beleállítjuk az üvegbe, szorosan egymás mellé téve.

Közben mellészórjuk a megtisztított fokhagyma gerezdeket is.

Ha maradt még kapor, azt is beletesszük.



Általában 2 sorban fér el az uborka, a legfelső sorban lehet fektetve lerakni.

Közben vizet forralunk, amibe a sót tesszük.

Megpirítunk egy szelet kenyeret és azt az uborka tetejére helyezzük.

Most az üveget egy lábasba helyezzük, amibe meleg vizet öntöttünk.
Az üvegbe belehelyezünk egy kanalat, mert ez meggátolja, hogy a forró víztől szétrepedjen az üveg.

Végül óvatosan 1-2 merőkanalanként rámerjük a sós vizet az uborkára.
Ne siessünk, mindig várjunk egy kicsit, hogy az üveg felvegye a forró víz hőmérsékletét.

Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e a lé, ha kell tegyünk még bele egy kevés sót.

Egy vastagabb papírtörlőt tegyünk az üveg tetejére, amit befőttes gumival rögzítsünk.

Tegyük ki a szabadba a napra.

Általában 2-3 nap alatt elkészül az uborka.
Naponta látogassuk meg, ha kell öntsünk utána egy kis sós lét, amiből egy bögrével nem árt félretenni.

Ha már elég savanyú, akkor le lehet szedni a kenyeret a tetejéről.
Ha még tovább hagyjuk érni, akkor már csak puhulni fog.
Ne savanyítsuk túl, akkor jó, ha kemény, ropogós az uborka.

Ha kész, leszűrjük egy fazékban felfogva a levét.

Az uborkákat és a fokhagymákat folyó víz alatt gondosan lemossuk, hogy ne maradjon rajta kenyérmorzsa, mert ettől csak tovább erjedne.
Üvegekbe vagy műanyag kis vödörbe rakjuk az uborkát és rászűrjük apró lyukú szűrőn keresztül a levét is.
Hűtőbe téve akár karácsonyig is eláll és nem veszít az állagából.






                                                                                                                                                                





                                                                                    








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.