2012. június 21., csütörtök

Nagyi krémesei

Hozzávalók:

  • 1 cs. leveles vajas tészta
  • 6 dl tej
  • 6 tojás sárgája
  • 2 tojás fehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 4 dkg finom kristálycukor
  • 6 dkg étkezési keményítő
  • 1 rúd vanília/vaníliás cukor


  • tejszínhab
  • csokimáz


Elkészítés:


Először a krémes lapokat készítjük el.


Legjobb a frissen kapható hajtogatott vajastészta, ami már ki van nyújtva.
De ugyancsak finomat süthetünk a fagyasztott tésztából is, amit felengedés után kissé lisztezett deszkán vékonyra nyújtunk.


A tésztákat sütőlapra tesszük, villával megszurkáljuk és forró sütőben sütjük.
Sütés közben is szurkáljuk meg, hogy ne púposodjon fel.
2 lapot sütünk.


Ha kihűlt, az alsó lapot megkenjük a vaníliakrémmel, a másik lapot pedig kockákra vágva a krém tetején egymás mellé helyezzük.
Ezután a felső négyzetek mentén késsel felvágjuk az aljáig a krémest.
Porcukorral meghintve tálaljuk.


A vaníliakrém:


A tejből félreteszünk 1 dl-t.


A fél liter tejet felforraljuk a porcukorral és a hosszában félbevágott és kikapart vanília rúddal. Természetesen a kikapart fekete magokat is tegyük bele, mert abban van a vanília lelke.
Ha nincs vanília rudunk, akkor vaníliás cukorral adjuk meg a jó erős ízét.


A maradék 1 dl tejben csomómentesre elkeverjük a tojás sárgáját és a keményítőt, majd állandó keverés mellett hozzáöntjük a forrásban lévő tejhez.


Addig főzzük, amíg megsűrűsödik, majd levesszük a tűzről.


A tojásfehérjéből a kristálycukorral nagyon kemény habot verünk és belekeverjük a forró krémbe.




Lehet a vaníliakrémre keményre felvert tejszínhabot kenni és csokimázzal bevonni a felső lapokat.






Ezek abszolút házi krémesek, amelyeket a Nagyi készít nekünk ünnepekre.
Mostanában néha már újít és a készen kapható krémes porból készíti a krémet.
Az ilyen krémes nagyon szép, szabályos kocka alakú, ám mi mégis jobban szeretjük a békebeli, szétfolyós Nagyi-féle házi krémest.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése