2012. április 8., vasárnap

Sonkafőzés

Hozzávalók:


  • 1 db sonka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 db babérlevél
  • 10-20 db szemes fekete bors
  • 10 db boróka bogyó
  • 1 db csípős chili paprika



Elkészítés:


Mindig pácolt és füstölt, tradicionális sonkát vegyünk.
A gyors pácolásúak ugyan szebbek, élénkebb színűek, de az igazi a jól megfüstölt, sötétbarna színű, békebeli sonka.
Ezen belül lehet nagy parasztsonka, kötözött sonka vagy lapocka, tarja vagy kis csülök - ez már ízlés dolga.

A sonkát elkészítés előtt legalább egy fél napra, vagy egy éjszakára hideg vízbe tesszük, hogy a só kiázzon belőle.Ezt a vizet leöntjük a sonkáról.

Azután már csak annyi dolgunk van, hogy a sonkát egy nagy fazékba tegyük és annyi vizet öntsünk rá, amennyi ellepi.

Hozzáadjuk a hagymát, a szemes borsot, a boróka bogyót, a babérlevelet és az erős paprikát és csendesen zubogó vízben, fedő alatt puhára főzzük.

Ha a kés könnyen keresztüldöfi, akkor készen van.

Lezárjuk a gázt és hideg helyen hagyjuk kihűlni.
Nem vesszük ki a sonkát, mert akkor kiszárad.

Ha teljesen kihűlt, akkor a sonkát lecsöpögtetjük, a kötözött sonkáról lefejtjük a hálót, majd tálra rakjuk.

Ecetes reszelt tormával kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.