2012. április 17., kedd

Rizseshús


Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscomb / lapocka
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 1-2 tk. piros fűszerpaprikapor
  • 2-3 cikk fokhagyma
  • 1+1 db zöldpaprika
  • 1+1 db paradicsom
  • 2 ek. olaj 
  • bors
  • 1 csipet majoranna
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 1-2  tk. nem erős, házi pritamin paprika krém
  • 1 pici erős paprika krém
  • 50 dkg rizs

Elkészítés:

Egy lábasban az olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát.

Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük és ráöntünk 1-2 ek. vizet, hogy a paprika ne égjen meg.

Visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a megmosott, inaktól, zsírtól megszabadított, kockákra vágott húst.

Kavargatva erős tűzön addig pirítjuk a húst, ameddig ki nem fehéredik és minden pórusát be nem zárja.

Ekkor majdnem takarékra állítjuk a gázt és fedővel lefedjük a lábast.

Úgy 5 perc múlva megnézzük, hogy mennyi levet engedett és, ha kell öntünk bele 1-2 pohár meleg vizet. 

Hozzáadjuk a pici kockákra vágott 1 paradicsomot és 1 zöldpaprikát, belenyomjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk és megfűszerezzük az őrölt köménnyel, pici majorannával, tegyük bele a kétféle paprika krémet.


A pörkölt az a fajta étel, amit főzés közben kóstolni kell, egyrészt azért, hogy elég sós, elég ízes-e, másrészt, hogy puha-e már a hús.

A szaftja mindig jó sűrű legyen.

Amikor már majdnem puha a hús, akkor beletesszük a rizst és felöntjük kb. 4 dl vízzel.
Megsózzuk és most tegyük bele a maradék 1-1 kockára vágott zöldpaprikát és paradicsomot.

Elkeverjük, majd nagy lángon felforraljuk a pörköltöt.
Ekkor takarékra állítjuk és fedő alatt kb. 10 percig főzzük.

Ekkor megnézzük, hogy puha-e a rizs.
Ha kell továbbfőzzük, kevés vizet is tölthetünk utána, ha elfőtte volna.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.