2012. április 21., szombat

Marha húsleves velőscsonttal


Hozzávalók:

  • 1,5 kg marha leveshús / szegy, lábszár, nyak, rostélyos, oldalas
  • 6-8 db marha velős csont
  • 1 db vöröshagyma
  • 2-3 cikk fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom 
  • 10 szem feketebors
  • 1 pici erős paprika
  • 1 csipet sáfrány
  • 1 pici reszelt szerecsendió
  • 8 szál sárgarépa  
  • 6 szál fehérrépa
  • 1 kisebb zeller 
  • kis csokor petrezselyemzöld
  • néhány szál zeller
  • 1 kisebb karalábé
  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 1 tk. ételízesítő
Elkészítés:

A húsokat megmossuk, leszedjük róla a felesleges inakat, faggyút.
Beletesszük a nagy levesfőző fazekunkba és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje majd a belekerülő zöldségeket is. 
Később már nem tehetünk hozzá vizet.



Most a velős csontok két végét jól megsózzuk, tenyerünkkel bele is nyomjuk, így engedjük bele a vízbe. A só miatt a velő nem fog kifolyni a csontból.

Felforraljuk nagy lángon a levest. 
Vigyázzunk, mert ilyenkor szokott kifutni a habja!  
Majd takarékra tesszük. 

Bugyogjon csak több órán keresztül. Nem kell leszedni a habját, ezt majd szépen elfővi.



Amikor már főtt vagy egy órát, akkor megsózzuk, belerakjuk, a  vöröshagymát, a  fokhagymát, a zöldpaprikát,  a paradicsomot, és a fűszereket: a feketeborsot, az  erős paprikát, a sáfrányt és a szerecsendiót.
1 óra múlva mehet bele a kétféle répa, zeller, petrezselyem, karalábé, kelkáposzta.



Ha nem elég intenzív a leves íze, akkor utánasózzuk és ételízesítővel erősítünk rajta.
Ha már a kés könnyen átmegy a húson, akkor kész van.
10 percet állni hagyjuk, majd kiszedegetjük a zöldséget, húst, a csontokat és szűrőn átszűrjük a levest. 

Mindig külön tálban tegyük hűtőbe, mert így nem romlik meg olyan könnyen.

A velős csontból a velőt kiütögetjük és forró pirítós kenyéren megsózva, borsozva előételnek feltálaljuk.

Cérnametélttel, csigatésztával, kiskockával tálaljuk.

A főtt húst külön fogásként lehet enni ketchuppel, ecetes tormával vagy paradicsom vagy  kapor mártással.

Feltálalhatjuk a zöldséggel, kelkáposztával esetleg 1-2 főtt krumplival komplett fogásként is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.