2012. április 8., vasárnap

Húsvéti tárkonyos leves

Hozzávalók:


  • sonkalé
  • 2 db sertés szív
  • 20 dkg sertés máj
  • 3-4 db virsli
  • 3-4 db babérlevél
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 csipős paprika
  • 50 dkg burgonya
  • 3-4 szál tárkony


  • 1 ek. liszt
  • 3-4 dl tejföl


  • 1 ek ecet


Elkészítés:


Ezt a levest a nagymamámtól tanultam és húsvétkor mindig elkészítjük, hiszen az sonkalé a leves alapja, amiben a sonkát megfőztük.

A leszűrt sonkalébe tesszük a csíkokra vágott szívet.
Hozzáadjuk az egész hagymát, a csípős paprikát, a babérlevelet és a tárkonyt.
Friss tárkonyt vagy fagyasztottat használjunk, annak jobb az íze, mint a szárítottnak.
Fedő alatt főzzük, úgy hamarabb megpuhul.

Amikor már majdnem puha, akkor hozzáadjuk a szintén keskeny csíkokra vágott májat és a kockára vágott burgonyát.
Úgy 15 perc múlva  beletesszük a karikára vágott virslit és 2 perc múlva behabarjuk a levest.

A lisztet 2-3 dl vízzel simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt. Azzal is elkeverjük és a habarást szűrőn keresztül a levesbe öntjük.

Egyet rottyan és már készen van.

A hagymát és a tárkonyszárat eltávolítjuk a levesből és ízlés szerint egy kis ecettel savanyítjuk.

Az eredeti receptben a levesbe sertés nyelvet is tett a Nagyi, de azt az én családom nem szereti.
Már készítettem csak virslivel és kevés főzőkolbásszal, és egyszer csirkezúzával is. Úgy is nagyon finom volt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.