2012. április 21., szombat

Csülök pékné módra


Hozzávalók:
  • 2 kisebb kicsontozott csülök
  • 1 hagyma
  • 4-5 cikk fokhagyma
  • 10-12 db szemes bors
  • 4 db babérlevél
  • 5-7 db borókabogyó
  • 1 ek só


  • 1,5 kg burgonya
  • 5-6 fej hagyma
  • 2 ek olaj
  • 2-4 szelet füstölt szalonna
  • bors
  • oreganó
  • piros fűszerpaprika
  • 2 ek. pritamin paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • petrezselyem

Elkészítés:
 A csülköt megtisztítjuk, a szőrt eltávolítjuk és vízben feltesszük főni.

Beletesszük a babérlevelet, hagymát, fokhagymát, sót, borsot, borókabogyót.
Kb. 2 óra alatt lefedve puhára főzzük.

Ezután a csülköt kivesszük a léből, lecsöpögtetjük.
A főzőlevéből elteszünk 1 pohárnyit.

A bőrét néhány vágással bekockázzuk.

A megtisztított burgonyát és hagymát nagyobb cikkekre vágjuk.
Kisebb gyöngyhagymákat is vehetünk, amit egészben adunk az ételbe. 

Egy nagy tepsibe rakjuk az olajat, rátesszük a húst, a burgonyát és a hagymát.
Megsózzuk, borsozzuk, oreganóval és piros paprikával megszórjuk. 
Hozzáadjuk a pritamint és kezünkkel jól összeforgatjuk a tepsiben lévőket.
Rászórjuk a kis darabokra vágott paradicsomot és zöldpaprikát, petrezselymet és ráhelyezzük a beirdalt füstölt szalonnát.

Most aláöntjük a félretett csülök főzőlevet és a tepsit lefedve 170-180 C fokos sütőben kb.1 óra alatt ropogósra sütjük.

Közben kétszer-háromszor forgassuk meg a tepsiben lévőket.
A végén már vegyük le a fedőt vagy fóliát és így süssük készre.

Vágott petrezselyemmel és csípős zöldpaprika karikákkal tálaljuk.

Savanyúságot, pld. ecetes almapaprikát vagy uborkát ne felejtsünk melléadni, mert ez elég nehéz étel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.