Hozzávalók:
A sárgaborsót legalább fél napra vízbe áztatjuk.
Majd leszűrjük.
Egy jó forróra felmelegített wookban szárazon megpirítom a fűszereket, vagyis a kissé húsklopfolóval megveregetett boróka bogyót, az őrölt koriandert, a kurkumát, kardamomot, az őrölt fahéjat, a kétféle köményt, és a curryt.
Közben folyton keverjük, amikor érezzük az isteni illatát, akkor vigyázva levesszük a tűzről, nehogy megégjen.
Beletesszük a kókuszzsírt.
Visszatesszük a tűzre és beleszórjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és az újhagyma karikára vágott zöldjét és a koriander levelet is.
Amikor a hagyma üvegessé válik, beletesszük a leszűrt sárgaborsót.
Elkeverjük. Megsózzuk, borsozzuk.
Beletesszük az egész fahéj darabkát, a feldarabolt csípős paprikát, paradicsomot és vízzel felöntjük, hogy ellepje.
Fedő alatt puhára pároljuk.
Közben kóstoljuk meg, illatos, intenzív ízű leve legyen.
Közben vízben megfőzzük a rizst.
Ehhez nagyszerűen felhasználhatjuk az előfőzött, zacskós rizst is.
Ha puha a lencse hozzákeverjük a rizst és összeforraljuk az ételt.
Ha szükséges kevés vizet adjunk hozzá, mert inkább szaftos, mint száraz legyen.
Tálaláskor bátran szórjuk meg őrölt fahéjjal. Nagyon finom ízt és illatot kapunk.
Kókuszzsír helyett eredetileg ghí vajjal készítik ezt az ételt.
Indiában rizses, sárgaborsós dahl-nak hívják, és nagyon gyakran lencséből készítik sárgaborsó helyett.
A képen libazúza pörkölttel tálaltam.
- 15 dkg sárgaborsó
- 20 dkg rizs
- 2 fej hagyma
- 1 paradicsom
- fahéj, rúd és őrölt
- 3-4 db újhagyma zöld szára
- 10 db boróka bogyó
- 1 tk őrölt koriander
- 1 ek koriander levél
- pici kurkuma
- pici őrölt kardamon
- pici curry
- kevés őrölt kömény
- kevés római kömény
- só
- 2 ek kókuszzsír
A sárgaborsót legalább fél napra vízbe áztatjuk.
Majd leszűrjük.
Egy jó forróra felmelegített wookban szárazon megpirítom a fűszereket, vagyis a kissé húsklopfolóval megveregetett boróka bogyót, az őrölt koriandert, a kurkumát, kardamomot, az őrölt fahéjat, a kétféle köményt, és a curryt.
Közben folyton keverjük, amikor érezzük az isteni illatát, akkor vigyázva levesszük a tűzről, nehogy megégjen.
Beletesszük a kókuszzsírt.
Visszatesszük a tűzre és beleszórjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és az újhagyma karikára vágott zöldjét és a koriander levelet is.
Amikor a hagyma üvegessé válik, beletesszük a leszűrt sárgaborsót.
Elkeverjük. Megsózzuk, borsozzuk.
Beletesszük az egész fahéj darabkát, a feldarabolt csípős paprikát, paradicsomot és vízzel felöntjük, hogy ellepje.
Fedő alatt puhára pároljuk.
Közben kóstoljuk meg, illatos, intenzív ízű leve legyen.
Közben vízben megfőzzük a rizst.
Ehhez nagyszerűen felhasználhatjuk az előfőzött, zacskós rizst is.
Ha puha a lencse hozzákeverjük a rizst és összeforraljuk az ételt.
Ha szükséges kevés vizet adjunk hozzá, mert inkább szaftos, mint száraz legyen.
Tálaláskor bátran szórjuk meg őrölt fahéjjal. Nagyon finom ízt és illatot kapunk.
Kókuszzsír helyett eredetileg ghí vajjal készítik ezt az ételt.
Indiában rizses, sárgaborsós dahl-nak hívják, és nagyon gyakran lencséből készítik sárgaborsó helyett.
A képen libazúza pörkölttel tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.