Hozzávalók:
Elkészítés:
Először a krémes lapokat készítjük el.
Legjobb a frissen kapható hajtogatott vajastészta, ami már ki van nyújtva.
De ugyancsak finomat süthetünk a fagyasztott tésztából is, amit felengedés után kissé lisztezett deszkán vékonyra nyújtunk.
A tésztákat sütőlapra tesszük, villával megszurkáljuk és forró sütőben sütjük.
Sütés közben is szurkáljuk meg, hogy ne púposodjon fel.
2 lapot sütünk.
Ha kihűlt, az alsó lapot megkenjük a vaníliakrémmel, a másik lapot pedig kockákra vágva a krém tetején egymás mellé helyezzük.
Ezután a felső négyzetek mentén késsel felvágjuk az aljáig a krémest.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
A vaníliakrém:
A tejből félreteszünk 1 dl-t.
A fél liter tejet felforraljuk a porcukorral és a hosszában félbevágott és kikapart vanília rúddal. Természetesen a kikapart fekete magokat is tegyük bele, mert abban van a vanília lelke.
Ha nincs vanília rudunk, akkor vaníliás cukorral adjuk meg a jó erős ízét.
A maradék 1 dl tejben csomómentesre elkeverjük a tojás sárgáját és a keményítőt, majd állandó keverés mellett hozzáöntjük a forrásban lévő tejhez.
Addig főzzük, amíg megsűrűsödik, majd levesszük a tűzről.
A tojásfehérjéből a kristálycukorral nagyon kemény habot verünk és belekeverjük a forró krémbe.
Lehet a vaníliakrémre keményre felvert tejszínhabot kenni és csokimázzal bevonni a felső lapokat.
Ezek abszolút házi krémesek, amelyeket a Nagyi készít nekünk ünnepekre.
Mostanában néha már újít és a készen kapható krémes porból készíti a krémet.
Az ilyen krémes nagyon szép, szabályos kocka alakú, ám mi mégis jobban szeretjük a békebeli, szétfolyós Nagyi-féle házi krémest.
- 1 cs. leveles vajas tészta
- 6 dl tej
- 6 tojás sárgája
- 2 tojás fehérje
- 15 dkg porcukor
- 4 dkg finom kristálycukor
- 6 dkg étkezési keményítő
- 1 rúd vanília/vaníliás cukor
- tejszínhab
- csokimáz
Elkészítés:
Először a krémes lapokat készítjük el.
Legjobb a frissen kapható hajtogatott vajastészta, ami már ki van nyújtva.
De ugyancsak finomat süthetünk a fagyasztott tésztából is, amit felengedés után kissé lisztezett deszkán vékonyra nyújtunk.
A tésztákat sütőlapra tesszük, villával megszurkáljuk és forró sütőben sütjük.
Sütés közben is szurkáljuk meg, hogy ne púposodjon fel.
2 lapot sütünk.
Ha kihűlt, az alsó lapot megkenjük a vaníliakrémmel, a másik lapot pedig kockákra vágva a krém tetején egymás mellé helyezzük.
Ezután a felső négyzetek mentén késsel felvágjuk az aljáig a krémest.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
A vaníliakrém:
A tejből félreteszünk 1 dl-t.
A fél liter tejet felforraljuk a porcukorral és a hosszában félbevágott és kikapart vanília rúddal. Természetesen a kikapart fekete magokat is tegyük bele, mert abban van a vanília lelke.
Ha nincs vanília rudunk, akkor vaníliás cukorral adjuk meg a jó erős ízét.
A maradék 1 dl tejben csomómentesre elkeverjük a tojás sárgáját és a keményítőt, majd állandó keverés mellett hozzáöntjük a forrásban lévő tejhez.
Addig főzzük, amíg megsűrűsödik, majd levesszük a tűzről.
A tojásfehérjéből a kristálycukorral nagyon kemény habot verünk és belekeverjük a forró krémbe.
Lehet a vaníliakrémre keményre felvert tejszínhabot kenni és csokimázzal bevonni a felső lapokat.
Ezek abszolút házi krémesek, amelyeket a Nagyi készít nekünk ünnepekre.
Mostanában néha már újít és a készen kapható krémes porból készíti a krémet.
Az ilyen krémes nagyon szép, szabályos kocka alakú, ám mi mégis jobban szeretjük a békebeli, szétfolyós Nagyi-féle házi krémest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.