Hozzávalók:
Elkészítés:
A megmosott borjúszegyet leszárítjuk és felszúrjuk, hogy tölteni lehessen.
Kívül-belül megsózzuk.
Majd a töltelékkel megtöltjük és bevarrjuk vagy hústűvel jó sűrűn bezárjuk a nyílást.
Tepsibe tesszük a húst és hideg liba vagy kacsazsírral megkenjük. Sohasem használunk meleg zsírt, mert az összekapja a hús felszínét és könnyen felrepedhet a sütés során.
Fóliával letakarva sütögetjük a sütőben.
Időnként a saját zsírjával locsolgatjuk.
Szoktunk rátenni füstölt szalonna csíkokat is.
Amikor már puha a hús és szép piros, fényesre sült, akkor kivesszük a sütőből és 10-15 percig lefedve melegen tartjuk.
Frissen nem lehet szépen szeletelni.
A töltelék:
A zsemléket vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk.
Villával vagy kézi krumplinyomóval összenyomjuk a zsemléket és hozzáadjuk a tojásokat.
Ahány zsömle, annyi db tojást használunk.
6-8 dkg vajon áthevítünk jó sok petrezselymet és borsot adunk hozzá.
Sóval ízesítjük a tölteléket.
Olyan tölteléket is szoktunk készíteni, amikor apróra vágott hagymát kis olajon/libazsíron megpirítunk, gombát, csirke májat, majorannát is teszünk bele.
A töltött szegy mellé mindig töltött krumplit adunk köretnek.
A meghámozott egész burgonyákat hosszában elfelezzük és karalábévájóval vagy zöldséghámozó hegyes felével kivájjuk a belsejüket, ügyelve arra, hogy úgy 1 cm-es fala maradjon a krumplinak.
Ha nagyon gömbölyű a krumpli, akkor egy keskeny szeletet az aljáról levágunk, hogy ne billegjen majd a kis csónak.
A kivájt krumplikat megsózzuk és púposan megtöltjük a maradék töltelékkel.
Zsírral vékonyan kikent tepsibe ültetjük a töltött krumplikat és mellészórjuk a kivájt belsejét is.
Együtt sütjük a hússal.
Mi a töltött húst cseresznye-, meggy-, vagy őszibarack befőttel kínáljuk.
Családunk rajong érte.
Jó tanács, a forgácskrumpliból nem árt dupla adagot mellétenni, mert mindenki erre fog rástartolni!
A képen épp sertésdagadóból készítettük.
- 1 nagy borjúszegy egészben
- zsemle
- hagyma
- tojás
- petrezselyem
- vaj
- zsír
- füstölt szalonna
- só
- törött bors
Elkészítés:
A megmosott borjúszegyet leszárítjuk és felszúrjuk, hogy tölteni lehessen.
Kívül-belül megsózzuk.
Majd a töltelékkel megtöltjük és bevarrjuk vagy hústűvel jó sűrűn bezárjuk a nyílást.
Tepsibe tesszük a húst és hideg liba vagy kacsazsírral megkenjük. Sohasem használunk meleg zsírt, mert az összekapja a hús felszínét és könnyen felrepedhet a sütés során.
Fóliával letakarva sütögetjük a sütőben.
Időnként a saját zsírjával locsolgatjuk.
Szoktunk rátenni füstölt szalonna csíkokat is.
Amikor már puha a hús és szép piros, fényesre sült, akkor kivesszük a sütőből és 10-15 percig lefedve melegen tartjuk.
Frissen nem lehet szépen szeletelni.
A töltelék:
A zsemléket vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk.
Villával vagy kézi krumplinyomóval összenyomjuk a zsemléket és hozzáadjuk a tojásokat.
Ahány zsömle, annyi db tojást használunk.
6-8 dkg vajon áthevítünk jó sok petrezselymet és borsot adunk hozzá.
Sóval ízesítjük a tölteléket.
Olyan tölteléket is szoktunk készíteni, amikor apróra vágott hagymát kis olajon/libazsíron megpirítunk, gombát, csirke májat, majorannát is teszünk bele.
A töltött szegy mellé mindig töltött krumplit adunk köretnek.
A meghámozott egész burgonyákat hosszában elfelezzük és karalábévájóval vagy zöldséghámozó hegyes felével kivájjuk a belsejüket, ügyelve arra, hogy úgy 1 cm-es fala maradjon a krumplinak.
Ha nagyon gömbölyű a krumpli, akkor egy keskeny szeletet az aljáról levágunk, hogy ne billegjen majd a kis csónak.
A kivájt krumplikat megsózzuk és púposan megtöltjük a maradék töltelékkel.
Zsírral vékonyan kikent tepsibe ültetjük a töltött krumplikat és mellészórjuk a kivájt belsejét is.
Együtt sütjük a hússal.
Mi a töltött húst cseresznye-, meggy-, vagy őszibarack befőttel kínáljuk.
Családunk rajong érte.
Jó tanács, a forgácskrumpliból nem árt dupla adagot mellétenni, mert mindenki erre fog rástartolni!
A képen épp sertésdagadóból készítettük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.