2012. június 21., csütörtök

Nagyi töltött borjúszegye, töltött krumplival

Hozzávalók:


  • 1 nagy borjúszegy egészben
  • zsemle
  • hagyma
  • tojás
  • petrezselyem
  • vaj
  • zsír
  • füstölt szalonna
  • törött bors





Elkészítés:

A megmosott borjúszegyet leszárítjuk és felszúrjuk, hogy tölteni lehessen.
Kívül-belül megsózzuk.
Majd a töltelékkel megtöltjük és bevarrjuk vagy hústűvel jó sűrűn bezárjuk a nyílást.

Tepsibe tesszük a húst és hideg liba vagy kacsazsírral megkenjük. Sohasem használunk meleg zsírt, mert az összekapja a hús felszínét és könnyen felrepedhet a sütés során.

Fóliával letakarva sütögetjük a sütőben.
Időnként a saját zsírjával locsolgatjuk.

Szoktunk rátenni füstölt szalonna csíkokat is.



Amikor már puha a hús és szép piros, fényesre sült, akkor kivesszük a sütőből és 10-15 percig lefedve melegen tartjuk.
Frissen nem lehet szépen szeletelni.


A töltelék:
A zsemléket vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk.
Villával vagy kézi krumplinyomóval összenyomjuk a zsemléket és hozzáadjuk a tojásokat.
Ahány zsömle, annyi db tojást használunk.
6-8 dkg vajon áthevítünk jó sok petrezselymet és borsot adunk hozzá.
Sóval ízesítjük a tölteléket.

Olyan tölteléket is szoktunk készíteni, amikor apróra vágott hagymát kis olajon/libazsíron megpirítunk, gombát, csirke májat, majorannát is teszünk bele.

A töltött szegy mellé mindig töltött krumplit adunk köretnek.


A meghámozott egész burgonyákat hosszában elfelezzük és karalábévájóval vagy zöldséghámozó hegyes felével kivájjuk a belsejüket, ügyelve arra, hogy úgy 1 cm-es fala maradjon a krumplinak.
Ha nagyon gömbölyű a krumpli, akkor egy keskeny szeletet az aljáról levágunk, hogy ne billegjen majd a kis csónak.

A kivájt krumplikat megsózzuk és púposan megtöltjük a maradék töltelékkel.


Zsírral vékonyan kikent tepsibe ültetjük a töltött krumplikat és mellészórjuk a kivájt belsejét is.
Együtt sütjük a hússal.

Mi a töltött húst cseresznye-, meggy-, vagy őszibarack befőttel kínáljuk.
Családunk rajong érte.

Jó tanács, a forgácskrumpliból nem árt dupla adagot mellétenni, mert mindenki erre fog rástartolni!


A képen épp sertésdagadóból készítettük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.