2012. október 15., hétfő

Körömpörkölt

Hozzávalók:


  • 6-8 db sertés köröm
  • 2-3 fej hagyma
  • 1 ek olaj
  • 1-2 tk piros fűszerpaprika
  • 2 kisebb fej fokhagyma
  • 1-2 zöldpaprika
  • pici erős paprika
  • 3 db paradicsom
  • köménymag
  • bors



Elkészítés:

Szép tiszta körmöket vásároljunk.
Késsel és -külön erre a célra tartott- borotvával alaposan tisztítsuk meg a szőröktől.
Hosszában, a lábujj között vágjuk ketté.


Egy magas falú lábasban vagy fazékban pirítsuk meg az apróra vágott hagymát.
Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a fűszerpaprikát.

Egymás után rakjuk rá a körmöket, mindegyiket jól sózzuk meg, amikor az edénybe tettük.

Szórjunk rá őrölt köményt, borsot, az apróra vágott zöldpaprikát, csípős paprikát, paradicsomot és nyomjunk bele sok-sok fokhagymát.
Öntsük fel annyi vízzel, amennyi jól ellepi.



Forraljuk fel nagy lángon, majd vegyük kisebbre a gázt és fedő alatt főzzük puhára a körmöket.

Néha ellenőrizzük, hogy van-e rajta elég víz, illetve nem árt a legfelső körmöket megcserélni az alsókkal, hogy mindegyik ugyanolyan jó puhára főjön.
Ha kell sózzuk meg, tegyünk még bele fokhagymát.


Mire megpuhul jó sűrű szaftja lesz.

Általában villával összetört főtt krumplival kínálom.
A gyerekek nem szeretik a körmöt, de a sűrű szafttal meglocsolt tört krumplit szívesen megeszik.

Kovászos uborkával, céklasalátával vagy fejes salátával tálalom.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése