2012. szeptember 16., vasárnap

Nagyi szilvás gombóca

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 20 dkg sima liszt
  • 10 dkg rétes liszt
  • 1 púpos ek. búzadara
  • 1 púpos ek. libazsír
  • 1 tojás
  • 1 ek. olaj
  • szilva
  • kockacukor
  • őrölt fahéj
  • darált zsemlemorzsa
  • por/kristálycukor
  • tejföl


Elkészítés:

Zsiradékon teflon edényben szép aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát.
Megsózzuk. Félretesszük.

A hajában főtt burgonyát meghámozzuk és krumplinyomóval összetörjük.
Még melegen elkeverjük a zsírral, sóval, liszttel, darával és a tojással.
Megízleljük, lehessen érezni a sós ízt.

Lisztezett gyúrótáblán adagonként kinyújtjuk és négyzetekre vágjuk.
Mindegyikbe belehelyezünk egy kimagozott szilvát, amelybe őrölt fahéjat és egy fél kockacukrot tettünk.



Lisztes kezünkkel összecsippentjük a széleket és kerek gombócokká formáljuk.
Lisztezett tálcára helyezzük a gombócokat.


Közben egy nagy fazékban vizet forralunk, megsózzuk és 1 ek. olajat teszünk bele.

Óvatosan a forrásban lévő vízbe helyezzük a gombócokat, annyit, amennyi a fazék alján kényelmesen elfér.
Megvárjuk, amíg feljön a víz tetejére, még 2-3 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük és a pirított prézlibe forgatjuk bele.

Őrölt fahéjjal kevert porcukorral/kristálycukorral meghintjük.
Mi jó sok tejföllel kínáljuk.


Mindig készítünk nudlit is.
Ehhez a tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk és 3-4 cm hosszú csíkokká vágjuk.


Ezt is lisztezett tálcára helyezzük, majd a gombóchoz hasonlóan főzzük ki.
Leszűrjük és prézlibe vagy cukros mákba, cukros dióba forgatjuk.
Kínálhatjuk lekvárral vagy tejföllel.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése