2012. július 22., vasárnap

Szarvas illatos sült gombával

Hozzávalók:

  • 1,5 kg szarvas comb
  • 3-4 szelet füstölt szalonna
  • 2 kisebb hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 ek darált pritamin paprika
  • 1 ek olaj
  • fél narancs héja 
  • fél citrom sárga héja és leve
  • 1,5 dl fehérbor
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • 6-8 db borókabogyó
  • 4 db babérlevél
  • bors
  • áfonya


A sült gombához:


  • 1 kg gomba
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek olaj
  • kakukkfű
  • 5 db borókabogyó
  • petrezselyem szára 
  • fél narancs héja
  • fél citrom sárga héja
  • 1 db zöldpaprika
  • 1/2 db bogyiszlói erős paprika
  • 1 db paradicsom
  • majoranna
  • narancs
  • bors




Elkészítés:

A szarvast megmossuk, szárazra töröljük és szép, 1,5-2 cm vastag szeletekre vágjuk.


Megsózzuk, megborsozzuk a szeleteket.

Egy mélyebb lábasban egy kanál olajon kiolvasztjuk a füstölt szalonna zsírját.
A szalonnát nem kell apróra vágni.
Ezen a finom zsíron megpirítjuk a húsokat mindkét oldalukon, majd félretesszük azokat.


A visszamaradt olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát.
Hozzáadjuk a szintén apróra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, a darált pritamin paprikát. 
Beletesszük a babérlevelet, a citrom és a narancs vékonyan lehámozott sárga héját, a citrom levét és a fűszereket: a kakukkfüvet, rozmaringot, a kissé szétlapított borókabogyót, végül pici sót és törött borsot.
Végül rákarikázzuk a bogyiszlói paprika felét.


Jól összekeverjük a zöldségeket, majd ráöntjük a bort.
Hagyjuk felforrni.



Visszatesszük az edénybe az előresütött húsokat és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
Puhára főzzük.



Al dentére főzött durum spagettire tálaljuk, amit pici olajban, sóban és sok-sok, nem túl apróra vágott petrezselyemzöldben forgattunk meg.

A tetejére bőven halmozzuk az illatos sült gombából, végül maréknyi friss áfonyával és narancs szeletekkel tálaljuk.

Az illatos sült gombához a hagymát kockára vágjuk és az olajon megfuttatjuk, rátesszük a nem túl vékony szeletekre vágott gombát.
Kevergetve addig főzzük, amíg levet nem ereszt.
Ekkor befűszerezzük az apróra vágott petrezselyemszárral, zöldpaprikával és paradicsommal.
Friss kakukkfűvel, majorannával, szétlapított borókabogyóval fűszerezzük. Megsózzuk, borsozzuk.


Addig főzzük, amíg elfövi a lé nagy részét.
Nem kell, hogy teljesen száraz legyen, mert a levét úgyis beissza.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése