2012. július 22., vasárnap

Lángos

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 4 tojás
  • 5 dkg friss élesztő
  • 7 dl kefir
  • 1,5 dl langyos tej
  • 3 tk só
  • 1 csipet cukor
Sütéshez:
  •  olaj

Tetejére:
  •        fokhagyma
  •       tejföl
  •       reszelt sajt

  •       lekvár

Elkészítés:

A tésztát mindig előző este keverjük be.

Az élesztőt a langyos tejben elmorzsoljuk, teszünk bele egy csipet cukrot, finoman megszórjuk egy pici liszttel és letakarva megfuttatjuk.



Addig egy tálba tesszük a lisztet.
A kefirhez keverjük a 4 egész tojást és a sót.
Beleöntjük a lisztbe és hozzáadjuk a felfutott élesztőt is.
Fakanállal jól eldolgozzuk.
Lefedjük fóliával és a hűtőbe tesszük.

Másnap sütéskor egy nagyobb darab alufóliát kiterítünk a munkalapra, kezünkkel jól megolajozunk és erre csipkedjük ki olajos kezünkkel a kis gombócnyi tészta darabokat.



Néhány percig nyugton hagyjuk, addig a tészta látványosan megkel.

A sütőedényben olajat hevítünk, de nem túl forróra, mert akkor a tészta külső része megég és a belseje nyers marad.

Olajos kezünkkel a gombócokat szétlapítjük, körkörösen mozgatva lángos alakúra formáljuk és az olajba tesszük.
Pár perc alatt szép pirosra sül, ekkor fogólapáttal megforgatjuk és a másik felét is pirosra sütjük.


Egyszerre csak annyi lángost tegyünk az olajba, amennyi kényelmesen elfér.
Tálcára papírtörlőt teszünk, erre szedjük ki a kész lángosokat.



Tetszés szerint ízesítjük.

Egy dl vízbe teszünk 4-5 gerezd szétnyomott fokhagymát és ezzel kenegetjük meg a megsózott lángosokat.

Reszelt sajttal és tejföllel is kínálhatjuk.



Isteni finom  lekvárral is.


Állítólag ez a tészta 5 napig is eláll a hűtőben és mindig csak annyit veszünk ki belőle, amennyit frissen kisütünk... sajnos nálunk másnapra mindig elfogy.
Nagyon finom, könnyű tészta, nem zsíros és belül mégis kellőképpen sűrű, rugalmas, olyan jó beleharapós lángos.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése